Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.Pagina 7 van 20 - 200 Resultaten

Japanse duizendknoop is tegenwoordig één van de meest gevreesde invasieve exoten, maar was ooit een gewenste tuinplant. De oorsprong van het 200-jarige bestaan van Japanse duizendknoop in Nederland is bij weinigen bekend. Hiervoor..
'Plant & insect' is in 2024 het thema van de samenwerkende botanische tuinen. Dan denkt u misschien alleen aan bestuivers, maar insecten zijn ook van belang als voedselbron voor allerlei vogels. De lente komt eraan, kijk mee met..

De slanke sleutelbloem was één van de kandidaten bij de verkiezing van onze nationale bloem, maar hij moest het madeliefje voor laten gaan. Misschien omdat we heel veel meer sleutelbloemen bij de bloemist en in de tuin zien dan in..

Je kunt nu zelf onderzoek doen naar de effecten van het warmere stadsklimaat op natuur in binnensteden. Dat kan door te kijken welke mossen en korstmossen op bomen in steden groeien. Tijdens een online lezing op 21 februari leggen..
"Leigrijs kan de lente zijn, winterdag als appels blozen", dichtte Ida Gerhardt. De winterse luchten mogen soms rozerood kleuren, stoepplantje robertskruid vertoont zich alleen nog in de tint groen. De roze bloemen zijn er nog..

Wie heeft het begin februari nog over goede voornemens? Wat ons betreft kan dat best. Zeker als het gaat om het jaarthema van de botanische tuinen: Plant & insect. De planten in die tuinen zijn er meestal niet vanzelf gekomen,..
Wie heeft er met die gure wind en vastgevroren halfgesmolten sneeuw van de afgelopen weken op stoepplantjes gelet? Nu het weer zachter wordt zijn ze er volop. Vaak als kiemplantje of rozetje, klaar om in het vroege voorjaar hun..

Een leuke verrassing zo vroeg in het jaar: een buitententoonstelling met botanische kunst uit 2023 won de Joke 't Hart Prijs. Onder de titel 'Uitgelicht!' werden allerlei schaduwplanten afgebeeld door leden van de Vereniging van..

Geniet bij uw wandelingen van het grillige silhouet van de meidoorn, en van de vogels die van de bessen genieten. Dat de struik of kleine boom nu niet bloeit, verraadt de naam al. Toch is er veel aan te beleven...

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen kiest elk jaar een gezamenlijk thema. Voor 2024 is dat 'Plant & insect'. Door de grote variatie aan bloeiende planten vliegt en kruipt er in botanische tuinen van alles rond. Maak uw..