Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 64 van 72 - 717 Resultaten

Trichogramma brassicae Nina Fatouros, www.bugsinthepicture.com

Tijdens de paring geven mannetjes van het groot koolwitje een stof af aan het vrouwtje, waardoor zij niet meer aantrekkelijk is voor andere mannetjes. Dezelfde stof trekt echter sluipwespen aan, die het op de eieren gemunt hebben...


Lees verder 27 oktober 2008   16 jaar oud
Heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Aan het einde van de zomer kleuren de heidevelden paars. Maar niet overal. Zo werd de Strabrechtse heide in Oost-Brabant niet paars, maar bruin. De boosdoener is het heidehaantje, een bladkever die leeft van heideblaadjes. ..


Lees verder 22 oktober 2008   16 jaar oud
herfstkleuren

Nu de herfst in volle gang is, laten de eiken en beuken hun herfsttinten zien. De afgelopen dagen begonnen de waarnemingen bladverkleuring binnen te stromen bij de Natuurkalender. En het zal niet lang meer duren voor ook het einde..


Lees verder 20 oktober 2008   16 jaar oud
Cantharel GNU Free Documentation License

De ivoorboleet en de scherpe gele ridderzwam zijn weer terug in Nederland. De ivoorboleet was 40 jaar afwezig; de scherpe gele ridderzwam werd sinds 1987 niet meer in ons land gezien. Afgelopen september werden beide..


Lees verder 18 oktober 2008   16 jaar oud
Chinese wolhandkrab Inge Meekes

Vorige week kwam er bij De Natuurkalender een waarneming van een krab binnen. Deze was gezien in het bos. Het bleek om de Chinese wolhandkrab te gaan. In de herfst trekt deze krabbensoort massaal naar de zee. En dat gebeurt over..


Lees verder 16 oktober 2008   16 jaar oud

De media besteedde de afgelopen weken veel aandacht aan de rampzalige zomer voor de ganzen in Siberië. Door het vroege instorten van de lemmingenpopulatie lukte het de meeste paren niet om voor nageslacht te zorgen (NB). Inmiddels..


Lees verder 11 oktober 2008   16 jaar oud
wild zwijn

Het jagen op wilde zwijnen helpt niet om de wilde zwijnenstand in Nederland te verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Marcel Vossestein. Het hoge afschotpercentage leidt tot een hogere vruchtbaarheid onder de zeugen en tot..


Lees verder 11 oktober 2008   16 jaar oud
Mandje appels

Het oogstseizoen voor appels en peren is zo goed als voorbij. Hoewel de weersextremen invloed hadden op de ontwikkeling van de vruchten, is er toch een goede opbrengst. ..


Lees verder 5 oktober 2008   16 jaar oud
Bladverkleuring ruwe berk

Met de invallende herfst is ook de bladverkleuring begonnen. De berk is altijd één van de eerste bomen die geel kleurt. Dit jaar werd de eerste waarneming op 22 september bij de natuurkalender gemeld. Dit is vrijwel gelijk met..


Lees verder 3 oktober 2008   16 jaar oud
vliegenzwam_onderwijsgek_GNUF

Nu de herfst langzaam zijn intrede doet, begint de natuur zichtbaar te veranderen. De bladeren aan de bomen verkleuren, de eerste eikels en kastanjes liggen op de grond en er zijn weer paddenstoelen. Want die zijn onlosmakelijk..


Lees verder 30 september 2008   16 jaar oud

Archief