Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 64 van 72 - 720 Resultaten

De ontwikkeling van de herfst ligt dit jaar op het normale schema. Rond deze tijd zijn vrijwel overal in het land zomereiken en beuken te vinden die volledig verkleurd zijn. Een groot aantal boomsoorten verliezen deze dagen de..

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje wordt steeds vaker aangetroffen in Nederland. Eind 2002 kwam de kever via België en Duitsland ons land binnen. De soort trekt steeds verder naar het noorden. In 2004 stegen de aantallen..

De afgelopen week kwam in het nieuws dat in Otterlo een begin is gemaakt met de aanleg van de eerste olijfgaard van Nederland. Ook in tuinen zien we olijfbomen steeds vaker staan en op de tuinbeurzen zijn ze niet aan te slepen. De..

Tijdens de paring geven mannetjes van het groot koolwitje een stof af aan het vrouwtje, waardoor zij niet meer aantrekkelijk is voor andere mannetjes. Dezelfde stof trekt echter sluipwespen aan, die het op de eieren gemunt hebben...

Aan het einde van de zomer kleuren de heidevelden paars. Maar niet overal. Zo werd de Strabrechtse heide in Oost-Brabant niet paars, maar bruin. De boosdoener is het heidehaantje, een bladkever die leeft van heideblaadjes. ..

Nu de herfst in volle gang is, laten de eiken en beuken hun herfsttinten zien. De afgelopen dagen begonnen de waarnemingen bladverkleuring binnen te stromen bij de Natuurkalender. En het zal niet lang meer duren voor ook het einde..

De ivoorboleet en de scherpe gele ridderzwam zijn weer terug in Nederland. De ivoorboleet was 40 jaar afwezig; de scherpe gele ridderzwam werd sinds 1987 niet meer in ons land gezien. Afgelopen september werden beide..

Vorige week kwam er bij De Natuurkalender een waarneming van een krab binnen. Deze was gezien in het bos. Het bleek om de Chinese wolhandkrab te gaan. In de herfst trekt deze krabbensoort massaal naar de zee. En dat gebeurt over..
De media besteedde de afgelopen weken veel aandacht aan de rampzalige zomer voor de ganzen in Siberië. Door het vroege instorten van de lemmingenpopulatie lukte het de meeste paren niet om voor nageslacht te zorgen (NB). Inmiddels..

Het jagen op wilde zwijnen helpt niet om de wilde zwijnenstand in Nederland te verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Marcel Vossestein. Het hoge afschotpercentage leidt tot een hogere vruchtbaarheid onder de zeugen en tot..