Natuurberichten
Uitgever: Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.Pagina 5 van 18 - 178 Resultaten
Op een van de eilanden in de Biesbosch zijn dit jaar indrukwekkende aantallen broedende kolonievogels geteld. De vogels broeden vooral in afgesloten, ondiepe en visrijke natuurgebieden. Hier vinden ze rust en genoeg voedsel om hun..
Een koppel oehoes heeft twee jongen grootgebracht in het Leenderbos tussen Valkenswaard en Leende (NB). Het is zover bekend de eerste keer dat oehoes gebroed hebben in het Brabantse bos. Het nest werd ontdekt door een..
De maatregelen om de kwetsbare hoogveennatuur in de Peel te beschermen, werpen hun vruchten af. Kraanvogels hebben voor het tweede jaar op rij met succes gebroed in dit natuurgebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg...
Van het ooit vele in Nederland aanwezige blauwgrasland is nog maar een heel klein deel over. En ook dat staat onder druk. Staatsbosbeheer gaat aan de slag om het blauwgrasland in de Schraallanden langs De Meije, bij Woerden, een..
Boswachterij Noordwijk is de enige plek in Zuid-Holland waar hij voorkomt: de bruine eikenpage. Sinds 2017 is hij hier weer gesignaleerd. “Een kroon op ons werk”, stelt Staatsbosbeheer-boswachter Joël Haasnoot. De afgelopen..
Vanaf 1983 zijn grote grazers geherintroduceerd voor natuurbeheer. De Slikken van Flakkee was hiermee het eerste gebied in Nederland waar gemengde natuurlijke begrazing werd ingezet. Staatsbosbeheer-teamleider Camiel Beijersbergen..
In de eerste week van juni zijn op verschillende plekken weer jonge zeearenden geringd. En zeearenden zijn niet de enige: bijna alle vogelsoorten worden geringd. Waarom doen we dat eigenlijk? En wat hebben de vogels er zelf aan?..
De manier waarop de westerse maatschappij van oudsher naar de natuur kijkt, is eigenlijk de oorzaak van alle crises waarmee we nu te maken hebben. Dat stelt natuurfilosoof Matthijs Schouten. “We hebben de aarde uitgeput.” Gelukkig..
Nu de wolf terug is in Nederland, is er weer een toppredator in het ecosysteem. Wat is de invloed daarvan op dat ecosysteem? “Veel is nog onduidelijk”, vertelt Staatsbosbeheer-ecoloog Aaldrik Pot. “Iedere verandering in een..
Bloeiende bosranden gaan de komende jaren steeds meer opvallen. In de afgelopen vijf jaar heeft Staatsbosbeheer op zo’n tweehonderd locaties in de Flevolandse bossen de harde grens tussen bos en landbouwgrond natuurlijker en meer..