Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 5 van 41 - 410 Resultaten

Op zaterdag 6 april vindt de Landelijke Insectendag plaats in Boskoop. De dag is bedoeld voor iedereen die gefascineerd is door de diversiteit aan insecten en andere kleine beestjes. Er is een gevarieerd programma met diverse..


Lees verder 17 maart 2024   8 mnd oud
Mannetje zwarte sachembij in Kwintelooijen

De zeer zeldzame zwarte sachembij leeft in Nederland alleen in natuur- en recreatiegebied Kwintelooijen te Rhenen (Utrecht) en in enkele gebieden in Limburg en Noord-Brabant. De populatie in het zuiden lijkt het goed vol te..


Lees verder 26 februari 2024   8 mnd oud
Stormreservaat Breeveen, met een kruisval

In 2021 is de omgeving Leersum getroffen door een valwind. In het gebied Breeveen is over een oppervlakte van ruim 35 hectare een groot deel van het bos omgewaaid. Dit gebied is nu Stormreservaat en er is een start gemaakt met de..


Lees verder 29 januari 2024   9 mnd oud
Insecten

Wat is jouw favoriete insect? Je kan het vanaf nu nomineren voor de titel ‘Insect van het jaar’. Uit alle nominaties worden vijf bijzondere inheemse insecten gekozen die (nog) weinig bekend zijn. Deze insecten, elk..


Lees verder 20 januari 2024   10 mnd oud
Duinmaskerbijen: links een mannetje op muurpeper, rechts een vrouwtje op heggenrank.

Het is zo’n beestje dat bijenkenners wel van naam kennen, maar dat bijna niemand in het echt gezien heeft: de duinmaskerbij. Een zeldzaam bijtje, waarvan 80 procent van de Nederlandse vindplaatsen in Noord-Holland ligt. Dit bracht..


Lees verder 11 januari 2024   10 mnd oud
Koningin wilgenhommel

Nog pas elf jaar geleden verscheen er een atlas van de Nederlandse wilde bijen, waar ook de hommels bij horen. Door het beschikbaar komen van een grote hoeveelheid recente en historische verspreidingsgegevens was het nu alweer..


Lees verder 2 januari 2024   10 mnd oud
Melkwitte landnemertijn Leptonemertes chalicophora

Er duiken steeds meer exotische wormen in ons land op. Tropische landplatwormen werden al met argusogen beschouwd, omdat ze regenwormen eten en daarom mogelijk een bedreiging voor de bodemvruchtbaarheid vormen. Minder bekend is..


Lees verder 2 januari 2024   10 mnd oud

Iedere kerst duiken de verhalen weer op: in je kerstboom zouden zo’n 25.000 beestjes leven. Hoeveel is daar nou precies van waar en welke beestjes zijn er eigenlijk te vinden? Insectenexpert Aglaia Bouma van Naturalis weet er meer..


Lees verder 23 december 2023   10 mnd oud
mannetje Franse veldwesp

Denk jij bij wespen aan zwart-geel en je drankje op het terras? Dan is 2024 het jaar om de diversiteit van wespen écht te leren kennen. Er zijn in Nederland meer dan 5000 soorten die ook muggen eten, bloemen bestuiven en kadavers..


Lees verder 19 december 2023   11 mnd oud
Slankpootvliegen: Argyra leucocephala (links) en Poecilobothrus nobilitatus (rechts).

Slankpootvliegen zijn verleidelijke insecten. De ogen smaragdgroen, saffierblauw of reebruin, het lijf vaak groenglimmend en met ranke poten… Je hoeft niet ver te zoeken naar deze tropisch aandoende kleurenpracht, want ze komen..


Lees verder 18 december 2023   11 mnd oud

Archief