Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 5 van 72 - 717 Resultaten
Door de hoge temperaturen in november en december kwamen de eerste elzen en hazelaars al heel vroeg in bloei. Door het vochtige weer en de lage temperaturen sinds kerst is de pollenconcentratie laag gebleven. Dit is gunstig voor..
De eerste hazelaars staan nu al in bloei. Door de aanhoudend zeer hoge temperaturen zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen. Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten de komende weken dus rekening houden met..
De start van de herfstkleuring kwam dit jaar laat op gang door het uitblijven van lage minimumtemperaturen. Enkele koude nachten halverwege oktober zorgden echter voor een versnelling van de bladverkleuring. Daarna ging het snel,..
Verrassende nieuwe inzichten in fenologieland. Tot nu toe gingen we er van uit dat een warmere herfst resulteert in latere bladverkleuring en bladval. Dat zien we ook in Nederland gebeuren. Een studie in het wetenschappelijke..
Wilde zwijnen, eekhoorns en heel veel meer dieren hebben de komende maanden genoeg te eten op de Veluwe. Beuken en eiken hebben samen bijna vijf miljoen kilo aan eikels en beukennootjes geproduceerd. Het is heel bijzonder dat..
Door de warmte in augustus en september en het uitblijven van nachtvorst komt de herfst traag op gang. Dat blijkt onder andere uit een groot aantal GrowApp timelapse video’s van inmiddels vijf jaar lang. Komende week is er voor..
Het reguliere hooikoortsseizoen is bijna voorbij. De grassen zijn grotendeels uitgebloeid en ook de bloeiperiode van bijvoet komt ten einde. Toch duurt het hooikoortsseizoen op sommige plaatsen nog voort door de bloei van..
Uit duizenden waarnemingen van vruchtenrijping sinds 1902 blijkt dat de vruchten van wilde lijsterbes, gewone vlier, zomereik en witte paardenkastanje deze eeuw bijna drie weken vroeger rijp zijn dan 50 jaar geleden. Het warme..
Hoewel de hooikoortsplant Alsemambrosia nog steeds lijkt toe te nemen, heeft het tegenoffensief van de afgelopen tien jaar ook resultaat gehad. Een steeds groter deel van de gemelde waarnemingen leidt tot bestrijdingsacties...
Het graspollenseizoen is alweer op zijn retour, maar het hooikoortsseizoen is daarmee niet voorbij. Wat veel hooikoortspatiënten zich niet realiseren, is dat midden in de zomer bijvoetpollen flink wat hooikoortsklachten kan..