Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 44 van 77 - 762 Resultaten

Afgelopen weken zijn er al op allerlei plekken Zwarte Ooievaars gemeld, en dat worden er komende weken nog wel meer. Augustus is immers de beste tijd om deze bijzondere soort in ons land te zien. Meestal gaat het om overvliegende..

Dit jaar lijkt een heel goed jaar, zo niet het beste jaar ooit, te gaan worden voor de Zwarte Ibis. Deze voornamelijk in Zuidoost-Europa broedende soort is dit jaar al op meerdere plaatsen in Nederland langdurig waargenomen en in..

Deze week ontvingen we meerdere berichten van vogelaars met goed nieuws over de uilen in hun regio. Er is namelijk sprake van een heuse geboortegolf. Met name steen- en kerkuilen vliegen op het moment af en aan met voedsel voor..

Dit voorjaar werd voor het eerst een broedpoging van een paar Kuifaalscholvers in ons land vastgesteld. Op 20 maart zag Sovon-vrijwilliger Sander Lilipaly op een strekdam bij Neeltje Jans in Zeeland een paartje volwassen..

Na een aantal magere jaren lijkt het dit jaar weer een goed jaar te zijn voor de Kwartelkoning. Het afgelopen weekend gingen 150 vogelaars op pad om de nachtbrakers te tellen op basis van hun karakteristieke crexcrex-roep. Ze..

Half maart kwamen er alarmerende berichten uit het veld over de Kievit. Het was griezelig stil op de velden. Waren de Kieviten om de een of andere reden laat dit jaar of waren de aantallen echt afgenomen? Sovon Vogelonderzoek..

Scholeksters leggen massaal het loodje in strenge winters als hun voedselgebieden bevriezen. Dat ze moeite hebben om te overleven in strenge winters is op zich niet heel verwonderlijk. Wel verrassend is de ontdekking dat de..

De grauwe gors staat al een aantal jaar op punt van uitsterven in Nederland. De laatste jaren is het aantal exemplaren op een hand te tellen. Deze forse vinkachtige valt niet erg op door zijn mooie verenkleed, maar wel door zijn..

Inmiddels zijn de eerste huiszwaluwen alweer enkele weken in ons land. De grote bulk stroomt de komende dagen ons land binnen. Met een beetje mazzel broeden ze bij u onder de nok van het huis. Niet iedereen is daar (helaas) blij..

Als broedvogel is de tapuit in ons land behoorlijk zeldzaam geworden, maar tijdens de voorjaarstrek, nu dus, is hij nog in het hele land te zien. Het afspeuren van braakliggende akkers levert soms meerdere exemplaren op...