Goed jaar voor ibissen
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland [land] op [publicatiedatum]
Dit jaar lijkt een heel goed jaar, zo niet het beste jaar ooit, te gaan worden voor de Zwarte Ibis. Deze voornamelijk in Zuidoost-Europa broedende soort is dit jaar al op meerdere plaatsen in Nederland langdurig waargenomen en in sommige gevallen zelfs met meerdere exemplaren tegelijk.
In de omgeving van Groningen zijn er recent drie bij elkaar waargenomen en in de Flevopolders hingen er twee samen rond. Op andere plaatsen, onder andere Tiengemeten en Amerongse Bovenpolder, gaat het steeds om één individu. Heel optimistisch gedacht mag je hopen op het eerste broedgeval voor Nederland van deze exotische verschijning. Waarom ook niet? Het zou een mooie aanvulling zijn voor de Nederlandse avifauna.
In de omgeving van Deil in Gelderland dacht men in eerste instantie dat er ook een Zwarte Ibis aanwezig was, maar op de foto bleek het om de Puna Ibis te gaan, die heel erg lijkt op de Zwarte Ibis. Vast en zeker ontsnapt.
In Nederland komt er nog een uit gevangenschap ontsnapte ibis voor en wel de Heilige Ibis, waarover eerder dit jaar een bericht verscheen. Deze zwartwitte vogels met een wit lijf, een zwarte hals, een grote zwarte kromme snavel en zwarte staartveren vliegen al jaren rond in ons land. Onder andere in Botshol, Utrecht, en in het Soerendonks Goor in Noord-Brabant hebben ze broedpogingen ondernomen.
Op de www.sovon.nl en www.waarneming.nl is veel meer informatie te vinden over de Nederlandse ibissen.
Tekst: Harvey van Diek, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Luc Hoogenstein, Saxifraga