Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 42 van 76 - 754 Resultaten

Mannetjes levendbarende hagedis, gespietst in dode brem

Tijdens tellingen voor het Meetnet Reptielen op de Tafelbergheide (NH), ontdekten Paul en Loes van der Poel een klapekster die graag levendbarende hagedissen eet. In de winterperiode 2011-2012 vonden zij maar liefst 72 gespietste..


Lees verder 10 juli 2013   11 jaar oud
marmergrondelmannetje bewaaktt nest in schelp zoetwatermossel

Tijdens een afvissing bij een tijdelijke drooglegging van de Nieuwe Vecht bij Zwolle vonden Remco Hiemstra en John Melis een schelp van een zoetwatermossel in een reeds drooggepompt gedeelte. In de schelp zaten afgezette eitjes..


Lees verder 27 juni 2013   11 jaar oud
Zomerhoogwater 2013, brasems foerageren in de wei

Het zomerhoogwater in de uiterwaarden langs de grote rivieren resulteert in een tafeltje-dek-je voor onze zoetwatervissen. Op de ondergelopen weilanden langs de grote rivieren vindt onder regenwormen, insecten maar ook amfibieën..


Lees verder 11 juni 2013   11 jaar oud
Ringslang

De ringslang is niet meer weg te denken uit het Zuid-Hollandse polderlandschap. Op tal van plaatsen duikt de soort op. Voor het eerst is een Zuid-Hollandse ringslang nu de provinciegrens met Utrecht overgestoken. Dat blijkt uit..


Lees verder 29 mei 2013   11 jaar oud
Parende levendbarende hagedissen

Het waarnemen van een paring van levendbarende hagedissen mag gerust een zeldzaamheid genoemd worden. Maar tijdens het aflopen van een teltraject voor libellen overkwam Eveline Stegeman-Broos deze zeldzame treffer. Niet alleen kon..


Lees verder 15 mei 2013   11 jaar oud
Knoflookpadden

Door het koude voorjaar van 2013 werden alle amfibiesoorten veel later actief dan gebruikelijk. Zo ook de knoflookpad, een soort die in het voorjaar de echt vroege amfibiesoorten (gewone pad, bruine kikker en heikikker) opvolgt...


Lees verder 13 mei 2013   11 jaar oud
Baars eitjes

Afgelopen weken hebben veel baarzen gepaaid om de komende generatie veilig te stellen. De baars ‘hangt’ hierbij lange kleverige eistrengen aan structuren als takken en riet in ondiep water. De eieren hebben meer dan een week nodig..


Lees verder 1 mei 2013   11 jaar oud
bruine dwergmeerval

Tijdens een schepnetinventarisatie van het NEM Meetnet beek- en poldervissen in de Aa (NB) werden twee juveniele bruine dwergmeervallen gevangen. Het was een opvallende vangst aangezien deze soort nog nooit eerder op deze locatie..


Lees verder 15 april 2013   11 jaar oud

Na hun quarantaine periode verhuizen de vuursalamanders, die in de loop van 2012 zijn veiliggesteld door opvang in terraria, vandaag naar een permanente verblijfplaats in Kasteelpark Born...


Lees verder 4 april 2013   11 jaar oud
Kluitje levendbarende hagedissen overwinteringsplek Vijlen (okt 2010)

Als er weinig geschikte overwinterplekjes zijn, overwinteren reptielen en amfibieën soms in groepjes bij elkaar onder de grond. Afgelopen weekend ontdekten cursusdeelnemers zo'n overwinteringsplek in Zeeland, waar ze een kluitje..


Lees verder 20 maart 2013   11 jaar oud

Archief