Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 40 van 46 - 459 Resultaten

Gewone kwelderslak

De aan getijden onderhevige moerasgebieden langs de Europese kusten en de daarbij behorende mariene flora en fauna staan door diverse redenen sterk onder druk. Voor Nederland hebben we het dan over de schorren en de kwelders...


Lees verder 25 september 2010   14 jaar oud
Bruine plooislak

Er zijn jaren geweest dat we ze niet aantroffen op de Nederlandse kust. Er zijn ook jaren geweest dat sportduikers de eerste Bruine plooislakken al in juli zagen. Dit jaar heeft het tot de late zomer geduurd voor het zo ver was...


Lees verder 10 september 2010   14 jaar oud
Waaierkokerwormen en vraat door Buikstreepnemertijn in 2008

In 2007 werd de eerste Buikstreepnemertijn op onze kust aangetroffen. In 2008 en 2009 explodeerde het aantal van deze snoerwormen in de Oosterschelde, vooral door een enorm groot voedselaanbod. Buikstreepnemertijnen voeden zich..


Lees verder 3 september 2010   14 jaar oud
Volwassen Grote vlokslak

De Grote vlokslak is wellicht het boegbeeld van de oer-Hollandse mariene fauna. In de late zomer als de zeewatertemperatuur over zijn hoogtepunt is en langzaam begint af te koelen, ontwikkelen microscopisch kleine larfjes zich tot..


Lees verder 29 augustus 2010   14 jaar oud
Kortsnuitzeepaardje

Kortsnuitzeepaardjes komen sinds enkele jaren ieder voorjaar en zomer in kleine aantallen op onze kust voor. Ook deze zomer hebben sportduikers tenminste zeven en mogelijk nog meer Kortsnuitzeepaardjes in de centrale Oosterschelde..


Lees verder 23 augustus 2010   14 jaar oud
4 kleurvariëteiten van de Sierlijke slibanemoon

De Sierlijke slibanemoon is geen bloem die in de modder groeit, maar een fraaie zeeanemoon die steeds massaler op onze kust aangetroffen wordt. Van de vijf beschreven Europese kleurvariëteiten komen er vier in Nederlandse..


Lees verder 13 augustus 2010   14 jaar oud
Aziatische rugstreepsteurgarnaal 2008 Oosterschelde

Sinds 2004 komt de Aziatische rugstreepsteurgarnaal in onze kustwateren voor. Veel exoten vertonen bij hun aankomst een explosieve groei en komen al snel massaal voor. De Nieuwzeelandse druipzakpijp, Japans bessenwier, Japanse..


Lees verder 6 augustus 2010   14 jaar oud
Kompaskwal met sportduiker in Oosterschelde (2008)

Begin deze week kregen kompaskwallen flink wat aandacht in de media. Dat was niet om hun schoonheid. Door de aanhoudende noordwestelijke wind spoelden ze in ongekende aantallen aan op onze kust. Door de golven en stroming..


Lees verder 30 juli 2010   14 jaar oud
Weke sponsje 2010

In 2005 is de Nederlandse mariene biodiversiteit uitgebreid met een nieuw sponsje. Pas in 2009 is met de hulp van Amsterdamse en Russiche sponzenexperts definitief vastgesteld dat deze spons naar de wetenschappelijke naam..


Lees verder 23 juli 2010   14 jaar oud
Sepia tweeling Oosterschelde

Sportduikers hebben recent een bijzondere waarneming gedaan in de westelijke Oosterschelde: een Sepia tweeling in één eitje. Biologen breken zich nu het hoofd over de vraag: is het een eeneiige tweeling of een twee-eiige tweeling..


Lees verder 16 juli 2010   14 jaar oud

Archief