Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 40 van 46 - 458 Resultaten

Konijn

Het gaat goed met de konijnen in onze heide- en stuifzandgebieden; na de dramatische achteruitgang van enkele jaren geleden zijn de aantallen het afgelopen jaar weer duidelijk toegenomen. Dat is goed voor de natuur, maar het heeft..


Lees verder 7 november 2009   15 jaar oud
Bos

De ondergroei van onze bossen op voedselrijke bodem bestaat vooral uit brandnetel. Hierdoor lijkt de vestiging van jonge bomen en van minder snel groeiende bosplanten vrijwel onmogelijk. Is dit een uitzichtloze situatie? Onderzoek..


Lees verder 30 oktober 2009   15 jaar oud
Engerling neushoornkever

Onder de speeltoestellen van een schoolplein in Noord-Brabant werden onlangs in de laag houtsnippers grote 'enge' insectenlarven aangetroffen. Een exemplaar werd in een plastic fotoroldoosje naar Alterra opgestuurd. Bij aankomst..


Lees verder 24 oktober 2009   15 jaar oud
Kaartje verspreiding

Voor 19 diersoorten van de Rode Lijst moet snel actie worden ondernomen omdat hun behoud in Nederland onvoldoende gewaarborgd is. Datzelfde geldt voor zes habitattypen. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van Alterra..


Lees verder 16 oktober 2009   15 jaar oud
Natuurbrug Crailoo

Het gebruik van de natuurbrug Zanderij Crailoo, de langste natuurbrug ter wereld, blijkt volgens onderzoekers van Alterra behoorlijk goed aan de verwachtingen te voldoen. Van dertien zoogdiersoorten, zes soorten amfibieën en twee..


Lees verder 9 oktober 2009   15 jaar oud
Brandganzen

De minister van LNV heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de afronding van de evaluatie van het opvangbeleid voor overwinterende ganzen en smienten. Circa 60% van de ganzen blijkt inderdaad in de daarvoor bestemde gebieden te..


Lees verder 5 oktober 2009   15 jaar oud
IJzeroer

Omvorming van landbouwgronden naar natuur is een van de manieren om de EHS te realiseren. Natuurontwikkeling op voormalige landbouwgronden blijkt in de praktijk vaak lastig vanwege de voedingsstoffen die zich in grote hoeveelheden..


Lees verder 25 september 2009   15 jaar oud
Sloot Wieden Krabbenscheer

Laagveensloten huisvesten een rijkdom aan bijzondere waterfauna – zoals bijvoorbeeld larven van de gevlekte witsnuitlibel, een soort van de Rode Lijst, waarvan de populaties in onze laagveengebieden de belangrijkste van..


Lees verder 11 september 2009   15 jaar oud
Rhododendroncicade

Wie goed rondkijkt komt op dit moment de Amerikaanse rhododendroncicade wel tegen. Bij de rhododendron zijn in het voorjaar bleekgroene insecten te vinden die veel op bladluizen lijken, hoewel ze veel beweeglijker zijn. Dit zijn..


Lees verder 4 september 2009   15 jaar oud
Knoppergal eikel

"Ik zie ineens vreemd geribbelde eikels die ik aanvankelijk niet eens als eikel herkende, totdat ik het napje zag, want dat is niet vergroeid. Is dit een of ander galletje?" Een waarnemer stuurde onlangs dit bericht naar..


Lees verder 28 augustus 2009   15 jaar oud

Archief