Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.

Pagina 4 van 16 - 152 Resultaten

Onderzoek grote trekvissen bij Haringvlietsluizen (exclusief eenmalig WUR)

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken samen met Rijkswaterstaat hoe grote trekvissen zoals zeeforel, Atlantische zalm, zeeprik en Noordzeehouting de Haringvlietsluizen kunnen passeren. In oktober en..


Lees verder 1 november 2023   1 jaar oud
Sardientjes (exclusief eenmalig WMR)

Ook in onze eigen Waddenzee komen wetenschappers soms niet verder met kennisontwikkeling. Omdat ze de juiste gereedschappen niet hebben om bepaalde plekken te bereiken. In een nieuwe studie laat onderzoeker Margot Maathuis echter..


Lees verder 24 oktober 2023   1 jaar oud
Noordse stormvogels (2) - exclusief eenmalig WUR

In 2022 verzamelden vrijwilligers 66 geschikte dode noordse stormvogels langs de Nederlandse kust. De gegevens van deze vogels worden gebruikt voor het langlopende onderzoek naar de plasticopname door noordse stormvogels. Het nu..


Lees verder 21 oktober 2023   1 jaar oud
Waarnemer tijdens een vliegtuigtelling boven de Noordzee (eigen en eenmalig gebruik WMR)

Uit het grootschalige internationale onderzoek SCANS-IV blijkt dat er in de Europese Atlantische Oceaan ruim 1,4 miljoen walvissen, dolfijnen en bruinvissen leven. De tellingen zijn in de zomer van 2022 uitgevoerd met één schip en..


Lees verder 7 oktober 2023   1 jaar oud
Ruige dwergvleermuis op een offshore platform

Vier jaar akoestische monitoring door Wageningen Marine Research geeft nieuwe inzichten in de migratie van ruige dwergvleermuizen over de Noordzee. Deze inzichten zijn van belang bij de ontwikkeling van offshore windenergie...


Lees verder 4 augustus 2023   1 jaar oud
rifhaai, eenmalig gebruik

Volgens een nieuwe studie die vorige week in Science werd gepubliceerd, worden rifhaaien wereldwijd met uitsterven bedreigd door overbevissing. De vijf belangrijkste soorten haaien die op koraalriffen leven zijn schrikbarend in..


Lees verder 23 juni 2023   1 jaar oud
green iguana (bijgesneden)

Florida is een hotspot voor uitheemse soorten, waaronder veel reptielen, die zich via de transport van goederen ongecontroleerd verspreiden naar het Caribisch gebied. De Peters's rock agame, een hagedis die oorspronkelijk uit..


Lees verder 13 juni 2023   1 jaar oud

De afgelopen jaren deed de visserijsector samen met wetenschappers onderzoek naar de duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp, een schelpdier uit de Noordzee. Ook vogelbeschermers deden mee, om samen meer kennis op te doen..


Lees verder 8 juni 2023   1 jaar oud
Sabaanse Volwassen leguaan liggend op een rots op Saba (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat niet-inheemse leguanen zich op Saba hebben gevestigd en zich kruisen met lokale leguanen. Hierdoor wordt de endemische zwarteleguaanpopulatie ernstig bedreigd. Een..


Lees verder 28 maart 2023   1 jaar oud
Gewone zeehond (exclusief eenmalig WMR)

De telresultaten van de gewone zeehonden in de internationale Waddenzee laten dit jaar een daling zien van 22 procent in het aantal pups én een daling van 12 procent in het aantal ruiende zeehonden. Vorig jaar was er een daling..


Lees verder 20 november 2022   2 jaar oud

Archief