Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 4 van 56 - 560 Resultaten

klein kruiskruid - primair

Klein kruiskruid is de absolute winnaar van de Eindejaars Plantenjacht van vorig jaar. Deze taaie winterbloeier trotseerde onder andere het Madeliefje en Straatgras. Wat maakt Klein kruiskruid een winnaar? En doe jij dit jaar mee..


Lees verder 11 december 2023   11 mnd oud
Duinvegetatie met rendiermossen

Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..


Lees verder 28 november 2023   11 mnd oud
Geschubde mannetjesvaren

Dit jaar, 2023, is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldt het KNMI. Er valt tegenwoordig gemiddeld twintig procent meer regen dan een eeuw geleden. Ook de winters zijn de afgelopen..


Lees verder 21 november 2023   1 jaar oud
Kastanjeboleet primair

Door klimaatdoelstellingen en de biodiversiteitscrisis staan bossen volop in de aandacht. Daarbij gaat het vaak om het aantal hectares bos. Maar bossen hebben ook een eigen flora en fauna met kenmerkende soorten. Kruiden, mossen..


Lees verder 14 november 2023   1 jaar oud

Analyse van bijna 15.000 Europese planten en dieren laat zien dat bijna één op de vijf daarvan met uitsterven bedreigd is. Voor planten (27%) en insecten (27%) is het percentage duidelijk hoger dan voor gewervelde dieren (18%)...


Lees verder 10 november 2023   1 jaar oud
Berghertshooi

Veel mensen zetten zich in voor Het Levend Archief, waarbij zaden van de allerkwetsbaarste planten van Nederland worden verzameld om de soorten in de toekomst veilig te stellen. Student Rick Goverde levert een belangrijke bijdrage..


Lees verder 1 november 2023   1 jaar oud
Afghaanse duizendknoop

De Japanse, Sachalinse en Basterdduizendknoop hebben afgelopen decennia naam gemaakt als zeer vervelende, lastig te bestrijden invasieve exoten. Twee andere duizendknopen hebben hun intrede gemaakt. Hoe herken je de Afghaanse..


Lees verder 17 oktober 2023   1 jaar oud
herfstkleuren beuk - primair

Beuken kunnen jaarrond op waardering rekenen, maar de herfst spant toch echt de kroon. Knalgele, oranje en bruine bladeren sieren het bos en vele beukennootjes op de grond knerpen lekker onder je schoenen. Hoe alledaags de beuk..


Lees verder 16 oktober 2023   1 jaar oud
Wilde kardinaalsmuts

Met de felgekleurde vruchten is de Wilde kardinaalsmuts een ware snackbar voor vogels en insecten. Het is een bijzondere en veelzijdige struik. Ondanks zijn opvallende kleuren in het najaar wordt hij de rest van het jaar vaak over..


Lees verder 19 september 2023   1 jaar oud
Alsemambrosia, Morschpoort Leiden

Voer jij de vogels in je tuin? Let dan extra op Alsemambrosia. Deze hooikoortsplant komt in steeds meer particuliere tuinen voor en leidt tot een verlenging van het hooikoortsseizoen. Voor hooikoortspatiënten is dat dramatisch...


Lees verder 12 september 2023   1 jaar oud

Archief