Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 39 van 73 - 721 Resultaten

Kropaar. Foto Arnold van Vliet

De extreem droge omstandigheden in het voorjaar hebben de groei van grassen sterk negatief beïnvloed. Als gevolg hiervan zijn er de afgelopen twee maanden 58 procent minder graspollen geteld door het Leids Universitair Medisch..


Lees verder 18 juli 2011   13 jaar oud
Lijsterbes, vrucht,  K.U.Leuven Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Al ongeveer een maand genieten lijsters en andere vogels van de oranje tot vuurrode rijpe lijsterbessen. Dit is normaal voor de laatste tien jaar, maar vroeg vergeleken met vroeger. Toen waren de lijsterbessen meestal pas begin..


Lees verder 16 juli 2011   13 jaar oud
Splashteller logo vierkant

Op 23 mei lanceerde een consortium onder leiding van Wageningen University de Splashteller. Het publiek werd opgeroepen om op www.splashteller.nl door te geven hoeveel dode insecten ze na een autorit op hun kentekenplaat..


Lees verder 10 juli 2011   13 jaar oud
Bloem bijvoet foto door KU Leuven Paul Busselen. Met toestemming

Voor hooikoortspatiënten die last hebben van bijvoetpollen breekt nu de periode aan waarop ze klachten kunnen gaan krijgen. De pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de afgelopen dagen het eerste pollen..


Lees verder 8 juli 2011   13 jaar oud
Oeverzwaluw

Hoog water kan voor veel op de grond broedende vogels een bedreiging voor hun kroost vormen. De oeverzwaluw profiteert echter juist van afgekalfde oeverranden om daar zijn nestholtes aan te leggen. Onder de juiste omstandigheden..


Lees verder 25 juni 2011   13 jaar oud
Nest met uitvlieggaten eikenprocessie vlinder

Het jaar 2011 overtreft 2007 waar het gaat om verspreiding en overlast van de eikenprocessierups. Eikenprocessierupsen komen nu voor in heel Nederland. Op een aantal plaatsen in de Noordelijke provincies is er zelfs sprake van een..


Lees verder 23 juni 2011   13 jaar oud
Teken op gras

De sterk stijgende trend in tekenbeten en Lymegevallen doet anders vermoeden, maar ook teken zijn kieskeurig. Op dit moment zitten we rond de piek van het tekenseizoen: áls er teken zitten grijpen ze nu graag de kans om hun..


Lees verder 17 juni 2011   13 jaar oud
Moerasspirea en grote brandnetel aan waterkant, K.U. Leuven Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De meteorologische zomer is begonnen, en dat is meteen te zien aan het verschijnen van zomerbloeiers. Eén ervan is moerasspirea, een algemene plant van vochtige, stikstofrijke milieus. Deze vroege zomerbloeier bloeide vroeger..


Lees verder 11 juni 2011   13 jaar oud
Japanse duizendknoop bloem K.U. Leuven Campus Kortrijk,
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De Japanse duizendknoop is een typische invasieve exoot. De plant is inmiddels een vertrouwd straatbeeld in veel delen van Nederland en heeft de vervelende eigenschap sterk te woekeren. Daarbij laat de plant zich niet tegenhouden..


Lees verder 4 juni 2011   13 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Het droogste, zonnigste en een na warmste voorjaar ooit zorgt er voor dat de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen zeer snel gaat. Nu al komen op diverse plaatsen in Nederland de rupsen in het zesde larvale stadium, en op..


Lees verder 3 juni 2011   13 jaar oud

Archief