Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 38 van 48 - 476 Resultaten

De schaatsliefhebbers waren blij met de achter ons liggende vorstperiode. Nu die periode al weer tot het verleden behoort en het kwik ruim boven de tien graden is gestegen zijn het de strandjutters, die oog hebben voor de..
De afgelopen winterse periode heeft de kustwatertemperatuur flink doen dalen. Voor bijna alle dieren heeft dit tot gevolg dat het leven in een lagere versnelling terecht is gekomen. Voor de Zeedonderpadden is dit echter bij..

Dat op het land de gevolgen van de extreem warme winter overal duidelijk te zien zijn is uitgebreid in het nieuws geweest. Onder water heeft het even geduurd maar door de aanhoudende relatief hoge watertemperatuur zien we nu ook..

De winterperiode wordt door een aantal vissoorten op onze kust bij voorkeur gebruikt om zich voort te planten. Dit is onder andere het geval bij vissen die wij de illustere namen Snotolf en Slakdolf hebben gegeven. Buiten hun..

De winterperiode is voor meerdere mariene dieren bij uitstek de periode om voor nakomelingen te zorgen. De Wulk, een van onze grootste huisjesslakken van het zoute water, is in december meestal de eerste die met het afzetten van..

De Wijde mantel is een van onze mooiste tweekleppige weekdieren. Het is een Atlantische soort die pas het afgelopen decennium voet aan wal heeft gezet in onze kustwateren. De strenge winters van twee en drie jaar geleden hebben..

Dit najaar zijn de eerste eisnoeren van de Grote vlokslak al op 17 september en 22 oktober in de Oosterschelde aangetroffen. Dit is uitzonderlijk vroeg. Hebben deze zeenaaktslakken nu al de lente in hun bol?..

Heremietkreeften beschermen zich door zich terug te trekken in lege slakkenhuizen. Vorige week is in de Oosterschelde een Grote heremietkreeft in een fossiele stekelhoren gevonden die waarcshijnlijk afkomstig iuit het Eemien, een..

Met de bovenstaande titel bedoelen we natuurlijk niet dat de wormen in de Oosterschelde met veel geweld uit elkaar spatten. Wel zien we in dit seizoen een opvallende vertoning van grote aantallen van de borstelworm Flabelligera..

In slechts een paar jaar tijd is het aantal zeehonden in het Grevelingenmeer van ongeveer zes naar zo'n 35 exemplaren gegroeid. Dit gebeurt terwijl juist nu de waterkwaliteit van het Grevelingenmeer gestaag afneemt en de recreatie..