Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 36 van 47 - 461 Resultaten

Sepia's

De eerste Zeekatten van dit jaar zijn vanuit de Noordzee in de Oosterschelde gearriveerd. In het laatste weekend van april troffen sportduikers in de buurt van Zierikzee de eerste exemplaren aan. De afgelopen twee weken is het..


Lees verder 13 mei 2012   12 jaar oud
pijlinktvis

Voor veel sportduikers wordt het pas echt lente als er weer inktvissen te zien zijn in de Nederlandse kustwateren. Jaarlijks en als eersten, kondigen in april de Gewone pijlinktvissen aan dat het zeewater langzaam door de..


Lees verder 28 april 2012   12 jaar oud
Hemelsblauwe knotsslak, Oosterschelde, 2012  (in vitro opname) Foto: Peter H. van Bragt

Afgelopen Paasweekend ontdekte een Belgische vrijwilligster van Stichting ANEMOON een 7 millimeter groot zeenaaktslakje dat er ondanks het kleine formaat duidelijk anders uitzag dan alle andere soorten zeenaaktslakken die zij al..


Lees verder 15 april 2012   12 jaar oud
Spinragkokerworm in de Oosterschelde, maart 2012.

Nicolea zostericola is zijn wetenschappelijke naam. Voor zo ver bekend had deze soort nog geen Nederlandse naam. Hier wordt nu voorgesteld om hem Spinragworm te noemen. De laatste verwijzing naar Nederlandse waarnemingen in de..


Lees verder 1 april 2012   12 jaar oud
Bonte mantel, 2009, Oosterschelde

Recent hebben sportduikers twee zeer bijzondere waarnemingen gedaan. Niet tijdens het duiken, maar bij het opruimen van hun digitale fotoarchieven. De oudste waarneming van deze twee betreft de vondst van een foto van een Bonte..


Lees verder 20 maart 2012   12 jaar oud
Ingegraven slangster aangespoeld op het strand bij De Panne

De schaatsliefhebbers waren blij met de achter ons liggende vorstperiode. Nu die periode al weer tot het verleden behoort en het kwik ruim boven de tien graden is gestegen zijn het de strandjutters, die oog hebben voor de..


Lees verder 26 februari 2012   12 jaar oud

De afgelopen winterse periode heeft de kustwatertemperatuur flink doen dalen. Voor bijna alle dieren heeft dit tot gevolg dat het leven in een lagere versnelling terecht is gekomen. Voor de Zeedonderpadden is dit echter bij..


Lees verder 19 februari 2012   12 jaar oud
Wijde mantels overleven deze winter in de Oosterschelde

Dat op het land de gevolgen van de extreem warme winter overal duidelijk te zien zijn is uitgebreid in het nieuws geweest. Onder water heeft het even geduurd maar door de aanhoudende relatief hoge watertemperatuur zien we nu ook..


Lees verder 22 januari 2012   12 jaar oud
Snotolf in Oosterschelde

De winterperiode wordt door een aantal vissoorten op onze kust bij voorkeur gebruikt om zich voort te planten. Dit is onder andere het geval bij vissen die wij de illustere namen Snotolf en Slakdolf hebben gegeven. Buiten hun..


Lees verder 11 december 2011   12 jaar oud
Eikapsels van een Wulk, Oosterschelde

De winterperiode is voor meerdere mariene dieren bij uitstek de periode om voor nakomelingen te zorgen. De Wulk, een van onze grootste huisjesslakken van het zoute water, is in december meestal de eerste die met het afzetten van..


Lees verder 27 november 2011   12 jaar oud

Archief