Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 35 van 191 - 1903 Resultaten
Op 14 oktober vond het symposium 'Insectenbescherming in de Schijnwerpers' plaats ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de buitengewone leerstoel Ecologie en Bescherming van Insecten aan Wageningen Universiteit. Deze..
Veel mensen weten dat dagpauwoog en kleine vos als vlinder overwinteren. Deze vlinders komen ook regelmatig in huis om een veilige plek te zoeken. Er zijn ook nachtvlinders die als vlinder de winter doorbrengen. Het roesje en de..
Het gaat niet goed met de biodiversiteit op aarde. Door het intensieve gebruik van onze planeet delven veel soorten het onderspit. De vooraanstaande ecoloog E.O Wilson, die gezien kan worden als de ‘uitvinder’ van het begrip..
Heel wat nachtvlinders die rondvliegen in het najaar vertonen herfsttinten in hun voorvleugels: geel, oranje en bruin. Maar de diana-uil volgt dit patroon niet. Met pistachekleurige, zachtgroene tinten en zwart-witte lijntjes en..
In het weekend van 9 en 10 oktober zijn er nog heel veel vlinders gezien. Het zonnige weer nodigde uit om nog flink te vliegen en als er ergens bloeiende planten waren, zaten daar zeker vlinders. Verreweg de meeste vlinders zijn..
De dagpauwoog overwintert als vlinder. Hij zoekt in september en oktober een donker en koel plekje om tot in februari rustig te zitten en zo de ongunstige winterperiode te overleven. Er zijn echter genoeg andere dieren die zo’n..
De Buitengewone Leerstoel Ecologie en Bescherming van Insecten bij Wageningen Universiteit, een initiatief van De Vlinderstichting, bestaat tien jaar. In die periode is, mede door het werk van leerstoelhouder Michiel Wallis de..
De zomer loopt op haar einde en dieren zoeken plekken om veilig de winter door te komen. Verreweg de meeste dagvlinders overwinteren als ei, rups of pop en zoeken daarvoor allerlei plekken, onder andere in onze tuin. Er zijn ook..
Op 29 september werd er in de Junushoff in Wageningen een kennisdag gehouden over ecologisch bermbeheer. De meer dan honderd deelnemers kregen presentaties over uiteenlopende onderwerpen, maar het was vooral een dag voor..
Het gaat slecht met het gentiaanblauwtje in Nederland, maar met maatwerk en nieuwe kennis moeten we de soort kunnen behouden. Afgelopen week kwamen daarom onderzoekers, beheerders en vrijwilligers op het Dwingelderveld bij elkaar..