Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 34 van 72 - 717 Resultaten
De zeer hoge temperaturen van de afgelopen dagen zorgen ervoor dat planten die nu in bloei komen, zoals dotterbloem, bosanemoon en maarts viooltje, zo’n twee weken eerder in bloei komen dan normaal. De vertraging die opgelopen is..
Het is half maart, dus tjiftjaffentijd. Bij de Natuurkalender is dit dé tijd dat de eerste tjiftjaffen weer doorgegeven worden. Na te hebben overwinterd in Zuid-Europa of Noord-Afrika komen ze nu weer naar Nederland gevlogen. De..
De hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben er toe geleid dat door het hele land de zwarte elzen volop in bloei zijn gekomen. Hiermee loopt de pollenconcentratie flink op. Ook de gemiddelde maximale klachtenscore van..
De zeer hoge temperaturen in december en de eerste weken van januari hebben ertoe geleid dat in Zuid-Holland nog voor de vorstperiode tot tien procent van de eikenprocessierupsen uit het ei zijn gekomen. Door het gebrek aan..
Hij is de laatste dagen vaak waargenomen: de vinkenslag. Het karakteristieke geluid van de vink is heel herkenbaar, en dat heeft als resultaat dat er vele waarnemingen van worden doorgegeven aan De Natuurkalender. Tijdens de..
De Palmerswaard, de uiterwaard ten zuidwesten van Rhenen, is rijk aan planten en dieren. De KNNV Vereniging voor Veldbiologie ontdekte ondermeer 350 plantensoorten, meer dan 70 mossoorten en 48 soorten broedvogels. De..
Door de vrieskou staat de ontwikkeling van de elzenbomen vrijwel stil. Na de zeer vroege bloei van de eerste witte en zwarte elzen schuift het moment waarop de helft van alle bomen in bloei begint te komen en de..
In de uiterwaarden langs de Rijn bij Wageningen blijken zeer veel planten- en diersoorten voor te komen waaronder diverse bedreigde soorten zoals de karwijvarkenskervel en de watersnip. Bijna vijftig vrijwilligers van de KNNV..
De aankomende vorstperiode hoeft niet gelijk het einde te betekenen voor alle bloembollen die door de zeer warme wintermaanden al uitlopen of zelfs al in bloei staan. Veel soorten kunnen redelijk wat vorst hebben. Met de huidige..
Net als veel andere soorten zijn ook de sneeuwklokjes dit jaar een maand vroeger gaan bloeien dan normaal. Eerder berichtten we bijvoorbeeld al over de vroege krokussen. Het moment waarop sneeuwklokjes gaan bloeien blijkt direct..