Natuurberichten

Pagina 33 van 1626 - 16258 Resultaten

Boomhazelaar in vrucht

Tot voor kort was de Hazelaar met zijn dikke houtige – alleen met een notenkraker te kraken dop – de enige inheemse soort met 'echte' noten. De afgelopen decennia heeft de Okkernoot zich in Nederland sterk uitgebreid en kan..


Lees verder 1 oktober 2024   2 mnd oud
Gallinago gallinago. Watersnip

Wat hebben de hemelgeit en het bokje met elkaar te maken? ..


Lees verder 1 oktober 2024   2 mnd oud
Bruin blauwtjes - primair

Vanaf 2018 hadden we te maken met relatief hete en droge zomers. Een soort als het bruin blauwtje is daar gek op en die zagen we de laatste jaren dan ook sterk toenemen in verspreiding en in aantal. Maar dit jaar was nat en dat..


Lees verder 30 september 2024   2 mnd oud
Zwarte heidelibel - primair

Zwarte heidelibel was een talrijke libel die je overal op de zandgronden kon vinden. Nu is het een zeldzaamheid en de hoogste aantallen zijn te vinden in enkele laagveengebieden. Maar waar komt hij nog voor? En hoeveel zijn dat..


Lees verder 30 september 2024   2 mnd oud
Mol, talpa europea

Mollen verzamelen bewusteloze regenwormen en pimpelmezen komen massaal Nederland binnen...


Lees verder 30 september 2024   2 mnd oud
Pawsonia saxicola

Tijdens een recente opruimexpeditie troffen duikers een nog niet uit onze Noordzee bekende zeekomkommer aan. Opvallend bij soorten uit deze groep is dat het lijkt alsof ze één voor één hun vingers aflikken..


Lees verder 29 september 2024   2 mnd oud
Saffraan tekening lead

Aan het eind van de zomer, als de herfst nog ver weg lijkt, verschijnen in de winkel van de Leidse Hortus steevast de bollen van herfsttijloos en saffraan. Planten die in de bloei wel op elkaar lijken. Maar waar de een giftig is,..


Lees verder 29 september 2024   2 mnd oud
Hazelworm

Hazelwormen op slakkenjacht en tongvarens worden steeds talrijker...


Lees verder 29 september 2024   2 mnd oud
Finger coral (A. humilis).

Een recente studie onderzocht de verspreidingspatronen van bepaalde koraalsoorten, specifiek van het geslacht Agaricia, die rondom Curaçao voorkomen. Deze koralen zijn van cruciaal belang voor het Caribische rif-ecosysteem. Het..


Lees verder 28 september 2024   2 mnd oud
Lowlandsbezoekers op de filterfiets

Dit jaar was het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) te vinden op Lowlands Science. Bezoekers leerden hier over de biodiversiteit van Lake Lowlands, hoe de waterkwaliteit daar effect op heeft, en hoe zij zelf een handje..


Lees verder 28 september 2024   2 mnd oud

Archief