Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 32 van 73 - 721 Resultaten

Boerenwormkruid. Paul Busselen, Katholieke Universiteit Leuven. http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

De verwachting eind mei van de Natuurkalender bloeiverwachting dat de zomerbloeiers relatief vroeg in bloei zouden komen is uitgekomen. Gemiddeld bloeiden ze negen dagen eerder dan vijftig jaar geleden...


Lees verder 5 augustus 2012   12 jaar oud
Blauwe bosbes, K.U.Leuven Campus Kortrijk, http://www.kuleuven-kulak.be/bioweb/

Nu is het de tijd om bessen uit de heidefamilie te oogsten. In het wild zijn in juli en augustus rijpe blauwe bosbessen te vinden; in sommige tuinen kun je de grotere blauwe bessen oogsten. Vanaf eind augustus is ook de rode..


Lees verder 29 juli 2012   12 jaar oud
Japanse wijnbes, GNU Free Documentation License

De tijd van rijpe frambozen, bramen en Japanse wijnbessen is aangebroken. De eerste bramen en Japanse wijnbessen kun je nu oogsten. Rijpe zomerframbozen hangen al iets langer aan de struiken; herfstframbozen zijn ongeveer vanaf..


Lees verder 22 juli 2012   12 jaar oud
zwarte bes,  GNU Free Documentation License

In de zomer is er in de moestuin heel wat kleinfruit te oogsten. Bessen uit het geslacht Ribes behoren tot de eerste vruchten die rijp zijn. Nu is het de tijd om aalbessen, zwarte bessen en kruisbessen te plukken...


Lees verder 15 juli 2012   12 jaar oud
Eikenprocessierupsen dicht op elkaar close up

Bericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups op donderdag 5 juli 2012
Er is een grote variatie in het aantal eikenprocessierupsen door het land. Gemiddeld genomen lijkt de overlast minder groot dan voorgaande..


Lees verder 5 juli 2012   12 jaar oud
De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Sinds de lancering op 28 maart 2012 zijn er al ruim 2000 tekenbeten doorgegeven op www.tekenradar.nl. Er zijn meer dan 600 teken opgestuurd voor analyse op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan..


Lees verder 1 juli 2012   12 jaar oud
Een typische tekenstek: een bosachtige omgeving met hoog gras. Het wandelpad brengt de mens in contact met de teek, in dit geval een volwassen mannetje en een volwassen vrouwtje van de schapenteek (Ixodes ricinus) in hinderlaag (foto: Fedor Gassner)

Ook deze zomer wachten miljoenen teken in het groen onze recreërende blote benen met smart op. Een nieuwe voorlichtingsfilm brengt in beeld hoe de teek op ons overstapt. Ken de teek, doe de tekencontrole en verwijder teken direct...


Lees verder 28 juni 2012   12 jaar oud
Ambrosia kiemplantje

De eerste kiemplantjes van ambrosia zijn weer in ons land gesignaleerd. De start van het ambrosiapollenseizoen wordt volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl pas eind augustus verwacht...


Lees verder 24 juni 2012   12 jaar oud
Koolmees, Parus major, met rups

Het broedseizoen van vogels is laat dit jaar. De oorzaken hiervan zijn het koude weer vanaf april in Nederland en waarschijnlijk ook het slechte weer in Noord-Afrika waar trekvogels mee te maken kregen op hun trek naar Nederland...


Lees verder 22 juni 2012   12 jaar oud
Haringen

De hoeveelheid haring in de Noordzee is weer terug op het niveau van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw doordat er de laatste jaren weinig op haring gevist mocht worden. De afgelopen jaren nam ook de hoeveelheid..


Lees verder 10 juni 2012   12 jaar oud

Archief