Hooikoortsplant ambrosia ontkiemt
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]
De eerste kiemplantjes van ambrosia zijn weer in ons land gesignaleerd. De start van het ambrosiapollenseizoen wordt volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl pas eind augustus verwacht.
Ambrosia is een plant die pas laat in het jaar ontkiemt. Op diverse plaatsen worden momenteel de eerste kiemplantjes gesignaleerd. Als volwassen plant wordt ambrosia makkelijk verwisseld met andere planten en dan vooral met bijvoet. De twee zijn echter ‘goed’ uit elkaar te houden omdat de onderkant van de bijvoetbladeren zilverkleurig is en die van ambrosia groen. De kiemplantjes zijn ook lastig te herkennen. Zelfs als je weet hoe ze er uit zien moet je soms enige tijd kijken voordat je ze opmerkt tussen alle andere planten. Zie bijvoorbeeld de onderstaande foto. De witte pijlen wijzen naar de kleine kiemplantjes.
Veel ambrosiaplanten worden aangetroffen in tuinen. Vooral op plaatsen waar vogels gevoerd worden komen de planten op omdat het gebruikte vogelvoer verontreinigd is met ambrosiazaden. Naar schatting rond de zeventig procent van de vogelzaadmengsels bevat ambrosiazaden. Van de zaden in de mengsels is rond de zestig procent kiemkrachtig. Het aantal zaden per kilo voer varieert sterk en kan oplopen tot 2500 per kilo. Verontreiniging met ambrosiazaden moet vooral verwacht worden in voer dat afkomstig is uit Oost-Europa, Hongarije, Frankrijk, Italië en Oostenrijk.
Om te voorkomen dat ambrosia uitgroeit tot een schadelijk onkruid en een veroorzaker van extra hooikoortsklachten is het goed om de plant uit de tuin te verwijderen voordat hij pollen kan produceren en zaad zetten. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat hoe de plant eruit ziet en hoe hij veilig kan worden bestreden.
Eind augustus
Het eerste pollen van ambrosia wordt volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl verwacht rond 28 augustus. Gedurende een maand is er vervolgens kans op ambrosiapollen in de lucht. De concentraties zullen echter net als in voorgaande jaren nog zeer laag zijn. Indien ergens lokaal veel ambrosiaplanten bij elkaar staan kan de pollenconcentratie zeer lokaal hoger oplopen.
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Arnold van Vliet