Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 29 van 75 - 746 Resultaten

Het is fris maar rustig weer met soms een zonnetje. Dan beginnen de nodige standvogels aan het broedseizoen te denken. Turkse tortels met takjes in de snavel, miauwende buizerds boven het bos, volop mezenzang en af en toe een..


Lees verder 13 februari 2015   9 jaar oud
Roodhalsgans Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 Unported

Met de eerste echt mooie januaridag werd op 17 januari de 49e editie van de Midwintertelling van watervogels verricht. Zo’n 1600 vrijwilligers gingen in het hele land op pad om watervogels te tellen. De internationale..


Lees verder 6 februari 2015   9 jaar oud
kramsvogel

Kramsvogels behoren in ons land tot de talrijkste doortrekkers en overwinteraars, maar hun voorkomen is wel wispelturig. Dat bleek ook deze winter, waarin ze aanvankelijk relatief schaars waren. Maar nu zijn ze volop aanwezig en..


Lees verder 30 januari 2015   9 jaar oud
Anas penelope. Smient

In een zachte winter tellen we tegenwoordig ruim 5 miljoen watervogels in januari. Dat vertelt coördinator Menno Hornman van Sovon op basis van de gegevens van de midwintertellingen in de afgelopen jaren. ‘Voor de komende telling..


Lees verder 16 januari 2015   9 jaar oud
Taigarietganzen.

In Nederland overwinteren de laatste winters slechts tientallen taigarietganzen. Alleen in Noord-Brabant is er nog een traditionele overwinteringsplek en juist daar vloog een in Denemarken gezenderde vogel heen. Internationaal..


Lees verder 9 januari 2015   9 jaar oud

Na het magere jaar 2013, waarin het aantal territoria op precies één hand geteld kon worden en het aantal jongen dat werd waargenomen beperkt bleef bij twee, kunnen we in geval van 2014 spreken van een topjaar voor de Steltkluut...


Lees verder 2 januari 2015   9 jaar oud
Rode wouw

2014 gaat de boeken in als een warm jaar, het Jaar van de Spreeuw, van een muizenplaag, van nóg meer Grote zilverreigers. Een veelzijdig jaar, waarvan we hier alleen wat hoogtepunten oprakelen aan de hand van berichten die al..


Lees verder 28 december 2014   9 jaar oud
Perdrix perdrix. Patrijs

Dat het slecht gaat met de patrijs was bekend. Het was één van de redenen om 2013 tot het Jaar van de Patrijs uit te roepen. Onderzoek en maatregelen hebben het tij echter nog niet doen keren. Dat blijkt uit de eindrapportage over..


Lees verder 19 december 2014   9 jaar oud
Kleine zilverreiger

Er overwinteren steeds meer kleine zilverreigers in Nederland. Tegelijk is het aantal grote zaagbekken en brilduikers afgenomen in de laatste 30 jaar. Dit blijkt uit landelijke tellingen voor de nieuwe Atlas van de Nederlandse..


Lees verder 17 december 2014   9 jaar oud

In de afgelopen dertig jaar kregen veel Nederlandse bossen een ander aanzien. Door ander beheer en veroudering nam het aandeel gevarieerd oud loofbos toe ten koste van jong bos en naaldhout. Los daarvan kwam er meer bos in..


Lees verder 12 december 2014   9 jaar oud

Archief