Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 27 van 46 - 460 Resultaten

Ondanks de mooie nazomer verkeren de oesters in de Oosterschelde en ook op vele andere plaatsen op de West-Europese kust in zwaar weer. Met de opening van het oesterseizoen op 7 september vroegen de oestervissers zich publiek en..


Lees verder 13 september 2015   9 jaar oud
Brokkelster met zeer zeldzame groeiafwijking, met slechts vier in plaats van vijf armen, door sportduikers aangetroffen in de Oosterschelde

Het schaap met vijf poten. Een kalf met twee koppen. Mensen met negen of elf vingers. Pas geleden is er zelfs een zeenaaktslak met twee koppen in tropische wateren aangetroffen. Dit soort groeiafwijkingen komen in vele variaties..


Lees verder 30 augustus 2015   9 jaar oud
Na de zware zomerstorm van 25 juli 2015 was het Noordzee bedekt met ontelbare verse schelpdieren en andere zeedieren.

Zaterdag 25 juli 2015 zullen veel mensen die toen in Nederland verbleven zich nog lang herinneren. Een zware storm met hevige windstoten trok over ons land en vooral de kustprovincies waren voor deze storm het doelwit. Veel..


Lees verder 16 augustus 2015   9 jaar oud
In juli 2015 is weer een Kortsnuitzeepaardje in de Oosterschelde aangetroffen

Op 22 juli 2015 troffen sportduikers een Kortsnuitzeepaardje aan in de Oosterschelde. In het verleden waren waarnemingen, van wat voor sportduikers wellicht de meest populaire Nederlandse vis is, zeer zeldzaam. Jaren konden..


Lees verder 2 augustus 2015   9 jaar oud
De zeer giftige en exotische Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst op de Nederlandse kust aangetroffen.

Recent is een nieuwe snoerworm voor Nederland beschreven in wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records. Deze nieuwe snoerworm Cephalothrix simula is al in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde verzameld...


Lees verder 19 juli 2015   9 jaar oud
Veelstippige kroonslak uit de Nederlandse Noordzee 2011

Regelmatig wordt op Natuurbericht.nl een nieuwe Nederlandse soort gemeld. Deze keer wordt echter een soort zeenaaktslak definitief van de Nederlandse faunalijst geschrapt. Er heeft altijd al twijfel bestaan over de mogelijke..


Lees verder 5 juli 2015   9 jaar oud
Het Goudstipje is, met eikapsels, in juni 2015 voor de tweede keer bij het 't Horntje, Texel, door sportduikende biologen waargenomen.

Begin juni 2015 vonden sportduikende biologen bij 't Horntje op Texel twee exemplaren van het voor de Nederlandse kust zeer zeldzame Goudstipje, om vervolgens ook de eerste bevestigde waarneming van de Groene wierslak voor deze..


Lees verder 21 juni 2015   9 jaar oud
Het grind op de Klaverbank vormt een natuurlijk ecosysteem waarop Dodemansduim, ons enige koraal, massaal op groeit

Waarom verdient de Klaverbank het predicaat “De laatste wildernis van Nederland”? In bijna alle Nederlandse natuurgebieden is de invloed van de mens bepalend voor de aanwezige soorten planten en dieren. Oerbossen hebben we niet..


Lees verder 7 juni 2015   9 jaar oud
Gnathia dentata, een nieuw soort zeediertje voor de Nederlandse kust.

Tijdens de Greenpeace campagne voor de bescherming van de Klaverbank van 2 tot en met 10 mei 2015 hebben sportduikers en een medewerker van de vrijwilligersorganisatie Stichting ANEMOON, onderzoek gedaan naar de soortenrijkdom van..


Lees verder 24 mei 2015   9 jaar oud
Brokkelsterren bedekken lokaal massaal de Oosterschelde bodem en verdringen daar andere soorten zeedieren.

Brokkelsterren overwoekeren lokaal de Oosterschelde-bodem. Deze autochtone zeedieren komen normaal gesproken al algemeen voor in de gehele Oosterschelde, maar door het uitblijven van strenge winters komen ze nu op een aantal..


Lees verder 10 mei 2015   9 jaar oud

Archief