Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 26 van 56 - 560 Resultaten

Na een afwezigheid van meer dan een eeuw is het zeldzame Kruipend moerasscherm weer terug in Drenthe. De vondst werd gedaan door Han Runhaar van KWR tijdens onderzoek in De Holmers, een natuurgebied van Staatsbosbeheer in het Hart..


Lees verder 22 september 2015   9 jaar oud
De bloeiwijze van Cotoneaster dammeri. Een laagblijvende, altijdgroene dwergmispel

Dwergmispels (Cotoneasters) worden veel in tuinen en openbaar groen aangeplant. In Nederland zijn zo’n 36 soorten in de handel, waarvan alleen de Wilde dwergmispel inheems is. In Midden-Europa zijn minstens 10 exotische..


Lees verder 31 augustus 2015   9 jaar oud
Vrouwelijke bloeiwijzen onderin de plant (foto B. Odé)

In 2014 is voor het eerst verwildering van een mediterrane brandnetel in Nederland waargenomen: de Zuidelijke brandnetel dook op bij Venray en in Amsterdam. Deze nieuweling is dit jaar al op twee nieuwe locaties aangetroffen: een..


Lees verder 21 augustus 2015   9 jaar oud
Zwartblauwe Rapunzel met bestuiver

De Zwartblauwe rapunzel is zeldzaam en neemt af in Nederland. In Noord-Brabant werden in 2013 nog maar 15 bloeiende planten gevonden verdeeld over ver uit elkaar liggende locaties. Om de Zwartblauwe rapunzel te redden voor..


Lees verder 14 juni 2015   9 jaar oud
Stinkende kamille op een bietendam in Zeeuws-Vlaanderen, met andere kamilles op de achtergrond

Stichting FLORON is gestart met een nieuw tijdschrift: PLANTEN, met populair-wetenschappelijke artikelen en informatie over ontwikkelingen in de Nederlandse flora. In het eerste nummer onder andere een verhaal over Stinkende..


Lees verder 6 mei 2015   9 jaar oud

Eind maart is een goede tijd om op zoek te gaan naar sterretjes, zoals oude inwoners van het buurtschap Veenhof bij Gieten deze Geelsterren noemen. De Bosgeelster is één van de vijf soorten Geelsterren die Nederland rijk is. Een..


Lees verder 16 april 2015   9 jaar oud
Bleke schubwortel in het Epener Geuldal, 25 maart 2015 (foto: Theo Muusse)

Na 85 jaar is eind maart een wilde groeiplaats van de Bleke schubwortel gevonden in Nederland. Het plantje stond langs de Geul in Zuid-Limburg. Zo'n tien kilometer verder stroomopwaarts in België komt de soort ook voor, het lijkt..


Lees verder 8 april 2015   9 jaar oud

Kalkpurpersteeltje en schaduwdubbeltandmos zijn voor het eerst in Nederland gevonden. Vanochtend werd in Vroege Vogels op Radio 1 bekend gemaakt dat deze twee zeldzame mossen in behoorlijke aantallen groeien aan de rand van het..


Lees verder 8 maart 2015   9 jaar oud
Kuifhaarmuts / Orthotrichum comosum

Middenin Hilversum is een nieuwe mossoort ontdekt: de kuifhaarmuts. Nooit eerder in West-Europa gezien en zelfs op wereldschaal nog een nieuweling. In Vroege Vogels Radio maakte Henk Siebel van de Bryologische en Lichenologische..


Lees verder 22 februari 2015   9 jaar oud
Dryopteris pseudodisjuncta in het Purmerbos

Recent is een voor Nederland nieuwe varen ontdekt, de Dryopteris pseudodisjuncta. Op 29 december stuitte Sipke Gonggrijp in het Purmerbos op een voor hem nog onbekende varen. Na thuis in de boeken gedoken te zijn kreeg hij het..


Lees verder 1 februari 2015   9 jaar oud

Archief