Natuurberichten

Uitgever: ARK Rewilding Nederland

ARK Rewilding Nederland verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.

Pagina 23 van 56 - 559 Resultaten

Deukmetselwesp spuugt water op kleiwand

Vier soorten leem- of metselwespen, een graafwesp en een bijensoort halen klei voor hun nest uit stierenkuilen. Stieren in natuurlijke kuddes maken die kuilen in de bronsttijd. In een reeks verhalen doet ARK-onderzoeker Jeroen..


Lees verder 1 september 2019   5 jaar oud
Schoorsteenwesp met materiaal

Stierenkuilen bieden vestigingsplekken voor de zeldzame schoorsteenwesp Odynerus melanocephalus. Deze wesp gedijt in kruidenrijke natuurontwikkelingsgebieden, maar wil er dan wel graag een stukje bodemwoeling bij. In een..


Lees verder 21 augustus 2019   5 jaar oud
Schaapskudde met kuddewaakhonden op de Sallandse Heuvelrug EENMALIG GEBRUIK

Sinds januari 2018 loopt een twee jaar durende pilot met de inzet van kuddewaakhonden op de Sallandse Heuvelrug om schapen te beschermen tegen aanvallen door wolven, vossen of honden. Het doel is om in Nederland ervaring op te..


Lees verder 18 augustus 2019   5 jaar oud
Wisenten Maashorst

De Maashorst wordt steeds soortenrijker! Twee paar grauwe klauwieren, een broedpaar raven en de nodige nachtzwaluwen dit jaar tonen aan dat het goed gaat met dit grote Brabantse natuurgebied. De natuurontwikkeling werpt zijn..


Lees verder 4 augustus 2019   5 jaar oud

De oesterbroedjes in de Voordelta zijn flink gegroeid! Dat bleek uit twee monitoringsdagen bij de Brouwersdam. Dit voorjaar zijn er voor het eerst kleine oesterbroedjes op schelpen in de Noordzee geplaatst om te onderzoeken of dit..


Lees verder 28 juli 2019   5 jaar oud

2018 was een kurkdroog jaar en ook in 2019 is het droog. Dat dit effect heeft op de natuur is onmiskenbaar. De vegetatie verdort, bos en heide worden vatbaar voor brand; beken, vennen en poelen vallen droog en watergebonden..


Lees verder 24 juli 2019   5 jaar oud

Dode dieren zijn een bron van voedingsstoffen en voortplantingshabitat voor andere dieren. Daarmee zijn ze de laatste schakel in de voedselketen. Een filmpje van een dode das laat zien hoe verschrikkelijk veel insecten kunnen..


Lees verder 22 juli 2019   5 jaar oud
Bijenwolf man

Over insectenhotels gesproken: 85 mannen van de bijenwolf, een graafwesp, hebben voor zeker een maand een stierenkuil geboekt in de natuurlijk begraasde uiterwaarden van de Ooijpolder bij Nijmegen. De kuilen die de stieren maken..


Lees verder 21 juli 2019   5 jaar oud
Kleine parelmoervlinder

Maar liefst 1232 planten- en diersoorten zijn in één juniweekend gezien in de Maashorst. Van roodpootvalk en zomertortel tot kleine parelmoervlinder, prachtlynxspin en wegdistel. 127 natuurliefhebbers brachten in het weekend van..


Lees verder 17 juli 2019   5 jaar oud
Zwarte wouw duikt op vis

De zwarte wouw komt de laatste jaren weer voor in Nederland. Sinds 2011 broedt deze roofvogel in de provincie Noord-Brabant en ook dit jaar is het een paartje gelukt een nest jongen groot te brengen. De kans om een zwarte wouw te..


Lees verder 7 juli 2019   5 jaar oud

Archief