Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 2 van 76 - 754 Resultaten

Een traject van het meetnet reptielen

De populaties van de zeven soorten reptielen (slangen en hagedissen) die in Nederland voorkomen, worden sinds 1994 gevolgd in het kader van het NEM Meetprogramma Reptielen. Dat bestaat dankzij honderden waarnemers, die elk jaar op..


Lees verder 28 augustus 2024   2 mnd oud
Hazelworm - primair

De hazelworm is een pootloze hagedis en een fascinerende bewoner van onze bossen, heides en tuinen. Door zijn langgerekte, glanzende lichaam zonder poten wordt hij vaak verward met slangen. Meer over dit bijzondere dier in deze..


Lees verder 19 augustus 2024   3 mnd oud
Still uit film

Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Een wereld met eigen kleuren, bijzondere wezens en honderden soorten waterplanten. Ze maken het water zuurstofrijk, helder en leefbaar voor velen. 'Waterplanten' is onderdeel..


Lees verder 22 juli 2024   4 mnd oud
Visexcursie Spaarnedam

Kennisorganisatie RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) organiseert samen met lokale werkgroepen (veelal gratis) excursies voor vrijwilligers, waarnemers en andere geïnteresseerden. Ook de komende maanden staat er..


Lees verder 28 juni 2024   4 mnd oud
Een hazelworm op een hoop maaisel.

De hazelworm is een diertje dat mensen wel kennen, maar dat je niet zo snel tegenkomt. In delen van Noord-Brabant weten we nog onvoldoende waar hij precies leeft, en daarom zijn RAVON en adviesbureau Ecologica een onderzoek..


Lees verder 26 juni 2024   4 mnd oud
Grote modderkruiper - primair

De grote modderkruiper is een vissoort die in de zoete Nederlandse wateren leeft. In de afgelopen eeuw heeft deze zoetwatervis het zwaar te verduren gehad vanwege het verdwijnen van zijn habitat. Hierdoor heeft de grote..


Lees verder 17 juni 2024   5 mnd oud
Een Pituophis die in 2018 in Vallei Meijendel is gevangen.

De Zuid-Hollandse kustduinen worden sinds 2013 onafgebroken bewoond door exotische zogenaamde 'stierslangen'. De dieren vinden er voedsel, overleven de winters en leggen er eieren. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON..


Lees verder 7 juni 2024   5 mnd oud
snor - primair

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot..


Lees verder 27 mei 2024   5 mnd oud
Een ringslang (Natrix helvetica) met tekenen van vermoedelijke ophidiomycose. De ziekteverwekker werd niet gedetecteerd bij individuen met dergelijke symptomen.

De ‘slangenschimmel’ Ophidiomyces ophiodiicola kan een huidziekte veroorzaken bij slangen, soms met dodelijke gevolgen. De schimmel wordt op steeds meer plekken in Europa gevonden en heeft in Noord-Amerika een negatief effect op..


Lees verder 6 mei 2024   6 mnd oud
Rode Amerikaanse rivierkreeft verplaatst zich over land.

Uitheemse rivierkreeften zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse watersysteem. Hun opmars is nog volop gaande en de verwachting is niet dat ze ooit nog zullen verdwijnen. Dat ze een grote impact kunnen hebben op..


Lees verder 24 april 2024   6 mnd oud

Archief