Europese meerval

RAVON-balans 2024: hoe gaat het met de reptielen, amfibieën en vissen van ons land?

RAVON
16-DEC-2024 - Vandaag verschijnt de vijfde editie van de RAVON-balans, hét jaarlijkse overzicht over de reptielen, amfibieën en vissen in Nederland. Je ontdekt welke trends er zijn en welke soorten het goed doen, of juist achteruitgaan. We lichten alvast enkele onderwerpen uit, maar in de Balans lees je dus nog veel meer. De RAVON-balans 2024 is gratis te downloaden.

Wat gaat er mis bij de levendbarende hagedis?

Levendbarende hagedissen waren ooit eenvoudig te vinden. Op een goed ogend plekje schoten ze bijna altijd wel voor je voeten weg. In een uurtje struinen zag je dan al gauw enkele tot zelfs een twintigtal dieren. Tot zover de ervaringen uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. De ooit zo algemene levendbarende hagedis, die te vinden was op vrijwel elk geschikt heideveldje en hoogveenrestant, maar ook langs vele bosranden en wegbermen op de zandgronden, verkeert in een vrije val. Wat is er aan de hand?

Lees verder in de RAVON-Balans

Levendbarende hagedis

Is de discussie rondom de ‘gehaktmolen van IJmuiden’ beslecht?

Ook bij vissen spelen veel factoren een rol bij hun afname of beperkte herstel. Invasieve exoten, zoals de zwarte dwergmeerval en exotische grondels zijn daar een voorbeeld van en passeren de revue in de RAVON-balans. Daarnaast richten we ons op het oplossen van de vele knelpunten rondom vismigratie in onze wateren. Het grootste gemaal van Europa, in IJmuiden, vormt helaas het dodelijkste knelpunt voor schieraal in ons land. Dankzij het overleg en lobbywerk van ook RAVON én een met grote meerderheid aangenomen motie in de Tweede Kamer, wordt nu onderzocht hoe dit gemaal visveilig kan worden gemaakt.

Verwacht in begin 2025: de nieuwe veldgids kustvissen

De KNNV Veldgids Kustvissen opent de wereld van de vissen van onze Noordzeekust, voor iedereen die daar interesse in heeft. De gids richt zich op vissoorten die dicht bij de kust leven en regelmatig gezien worden door professionals, snorkelaars, duikers, vissers en wandelaars. RAVON-onderzoekers en tevens grote liefhebbers van de Nederlandse visfauna Mark Groen, Sanne Ploegaert en Mick Vos, hebben met deze gids een betrouwbare bron van informatie geschreven voor iedereen die – professioneel of als liefhebber – geïnteresseerd is in de vissen van de Noordzeekust. 

Cover Veldgids Kustvissen

De superpomp van gemaal IJmuiden

RAVON vrijwilligers: Conn monitort al 31 jaar op Lizard Hill

Conn Barrett is 74 jaar, Iers staatsburger en volgt al 31 jaar de zandhagedissen met veel plezier. Hij begon in 1993 met het monitoren. Annie Zuiderwijk leidde hem op. Tegenwoordig is hij regiocoördinator voor het NEM Meetprogramma Reptielen in de Zuid-Hollandse Duinen. Op zijn traject ligt een speciale plek. Die heeft hij zelf Lizard Hill genoemd. 

Het succes van Broeihopen.nl

Er is nog meer goed nieuws. Onze vele broeihoopactiviteiten voor ringslangen zijn daar een prachtig voorbeeld van. Overal in het land zijn vrijwilligersgroepen actief en wij ondersteunen hun werk via het platform Broeihopen.nl. Daarnaast delen we onze kennis ook met andere landen door middel van lezingen, workshops en de Engelse versie van onze broeihoopbrochure. Dit jaar zijn we zelfs uitgenodigd om onze kennis over te dragen op Cyprus, ter ondersteuning van de daar voorkomende bedreigde ondersoort van de oostelijke ringslang. 

Lees verder in de RAVON-balans

 Ringslangcoördinator Tariq Stark op bezoek bij een ringslangwerkgroep met volop uitgekomen eierenAnnie Zuiderwijk en Conn Barrett op Lizard Hill in 1996

Meer informatie

Tekst: RAVON
Foto’s: Jelger Herder (leadfoto: Europese meerval); KNNV uitgeverij; Rijkswaterstaat; Tariq Stark; Kid Zuiderwijk