Natuurberichten

Uitgever: BLWG

Pagina 2 van 4 - 38 Resultaten

gewoon sterschoteltje - primair

Korstmossen hebben vaak kleine proporties. Ze zijn soms nog geen millimeter groot en lastig op te merken. Dankzij hun kleine formaat zijn korstmossen vaak aangepast aan hele specifieke omstandigheden, zoals twijgjes, boomspleten..


Lees verder 11 september 2023   1 jaar oud
Korstmossen op wegeik

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Groningen zijn korstmossen op eikenbomen in 2022 onderzocht om de ruimtelijke effecten van ammoniak op natuur in kaart te brengen. Het onderzoek toont aan dat er..


Lees verder 29 juli 2023   1 jaar oud
Kwelderknikmos - primair

Er komen talloze mossen in Nederland voor. De knikmossen vormen een erg onbekende groep binnen de mossen. Sommige knikmossen behoren echter tot de meest voorkomende mossensoorten van Nederland. Veel algemene soorten zijn gelukkig..


Lees verder 17 juli 2023   1 jaar oud
Gele korstmossen op eikenbomen zijn indicatief voor ammoniakvervuiling

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Gelderland worden korstmossen op bomen dan ook al ruim dertig jaar gebruikt om de effecten van het ammoniakbeleid in kaart te brengen. Recent onderzoek toont aan..


Lees verder 10 mei 2023   1 jaar oud
oranje boomzonnetje - primair

In de afgelopen twintig jaar is Nederland een stuk zonniger geworden. Niet alleen door klimaatverandering, maar ook door de opkomst van een kleurrijke groep korstmossen: de boomzonnetjes. Deze groep was voor de eeuwwisseling niet..


Lees verder 3 april 2023   1 jaar oud
Geringde scholeksters met GPS-zenders

Wereldwijd zijn tienduizenden dieren met GPS-zenders uitgerust. Onderzoekers gebruiken de gegevens om diergedrag te bestuderen, of om soorten te beschermen. Ook vertellen de zenders veel over de verspreiding van soorten. Een..


Lees verder 21 januari 2023   1 jaar oud
Rood dooiermos

Rood dooiermos is door zijn felle kleur een opvallende verschijning op zonnig gesteente. De laatste jaren neemt de soort flink toe. In Maastricht werd die toename gemeten met een liniaal: de diameter van het korstmos is namelijk..


Lees verder 22 juni 2021   3 jaar oud

Op maandag 24 mei organiseren de Nederlandse Mycologische Vereniging en de Bryologische en lichenologische Werkgroep van de KNNV een online-lezing over bijzondere groepen schimmels, waaronder vrij levende schimmels, korstmossen en..


Lees verder 19 mei 2021   3 jaar oud
Oud wilgenbos in de Biesbosch, groeiplaats van Glimmend schaduwmos

In 2020 werd in de Biesbosch een voor de wetenschap nieuw korstmos ontdekt, Glimmend schaduwmos. Hoe kan zo’n nieuwe, redelijk opvallende soort hier plotseling verschijnen? Een van de verklaringen zou kunnen zijn, dat de soort er..


Lees verder 22 januari 2021   3 jaar oud

De provincie Friesland heeft voor de vierde keer in kaart gebracht welke effecten stikstof uit landbouw en verkeer heeft op natuurkwaliteit van platteland, bebouwde kom en natuurgebieden. Hiervoor worden op bomen groeiende..


Lees verder 26 november 2020   3 jaar oud

Archief