Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 18 van 191 - 1903 Resultaten
Het voorjaar is de tijd voor de juffertjes. In mei en juni zijn deze veel te vinden. Een daarvan is de grote roodoogjuffer die, zoals de naam al verklapt, te herkennen is aan de dieprode ogen. Onmiskenbaar in het voorjaar, maar in..
We vieren het veertigjarig jubileum van De Vlinderstichting deze maand in Noord-Brabant en het bont dikkopje is een van de soorten waarvoor deze provincie belangrijk is. Hij vliegt nu en de komende weken nog, maar ook in..
De Vlindervlucht door Nederland, die De Vlinderstichting ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag uitvoert, landt in mei in Noord-Brabant. Vorige week waren we te gast bij de natuurcamping Hartje Groen in Schaijk en we..
Voor de 10e maal is er een argusvlindertelling in mei. Dit jaar, net als in 2022, wat later dan de acht jaar ervoor, vanwege het koele weer van de afgelopen weken. Iedereen wordt gevraagd om van 26 tot 29 mei op zoek te gaan naar..
Het was kortgeleden de week van het oranjetipje. Heel veel mensen hebben dit fraaie vlindertje gezien en foto’s ervan gedeeld op de sociale media. Het oranjetipje vliegt nog steeds, maar binnen een week of twee zul je geen..
De Vlinderstichting bestaat 40 jaar en dat vieren we met een vlindervlucht door Nederland. Iedere maand staat een andere provincie centraal en in mei is dat Noord-Brabant. We stellen hier een aantal typisch Brabantse soorten voor..
Koolwitjes zijn meestal de talrijkste vlinders. Ze komen overal voor, zijn opvallend en worden dus ook niet snel over het hoofd gezien. Tot nu toe zijn de aantallen dit jaar lager dan normaal. Komt dit door de lage temperaturen of..
MaaiMeiNiet is een publiekscampagne om in mei gazons niet te maaien en zo biodiversiteit te stimuleren. Een sympathieke en goedbedoelde actie, die meer kleur in eentonige groene gazons kan brengen. Maar als vervolgens in juni de..
Inmiddels is het vlinderseizoen al flink op gang en zijn er al heel wat popoverwinteraars tevoorschijn gekomen. Deze hebben altijd wat meer tijd nodig dan de vlinderoverwinteraars. Die zitten in de winter als vlinder weggekropen..
Het is onvoorstelbaar dat een vlinder duizenden kilometers aflegt. Door weer en wind, met alle gevaren van dien. Toch vliegen distelvlinders die afstanden. In het voorjaar komen ze naar onze streken, planten zich voort en sterven...