Kakelverse dagpauwogen
De VlinderstichtingIn het voorjaar zien we de dagpauwogen van het jaar ervoor, want deze vlinders overwinteren als vlinder. Ze zoeken voor die overwintering holle bomen, houtstapels, bunkers en schuurtjes, maar ze kunnen ook bij u op zolder zitten. In het voorjaar gaan ze op zoek naar een partner en na de paring zet het vrouwtje eitjes af op de waardplant: brandnetel. De rupsen die uit de eitjes komen verpoppen in de zomer en in juli-augustus verschijnt de eerste generatie van dat jaar. Normaliter gaat die, na even flink te hebben gebunkerd op onze vlinderstruiken, de winter in. Maar de laatste jaren zien we regelmatig dat die zomervlinders zich ook nog voortplanten en dat er dus in september een volgende generatie dagpauwogen tevoorschijn komt. Ook dit jaar is dat het geval en we zien dat er nu al meer dagpauwogen worden gezien in de monitoringroutes van het Meetnet Vlinders, dan in die zomergeneratie.
De laatste jaren komt het vaker voor dat er een extra generatie is en dat heeft waarschijnlijk te maken met de opwarming, waardoor de cyclus net wat sneller verloopt en er dus ruimte is voor deze ‘bonusgeneratie’. Het vochtige weer van de zomer heeft bovendien gezorgd dat de waardplant brandnetel er goed bij stond en dat zorgde voor goed voedsel voor de rupsen. De komende weken zullen er waarschijnlijk nog veel meer dagpauwogen verschijnen en deze zullen vervolgens naar hun overwinteringsplekjes op zoek gaan.
Het Meetnet Vlinders is een onderdeel van het Landelijk Meetprogramma Vlinders dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en onderdeel is van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting