Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 17 van 68 - 674 Resultaten

Sinds enige decennia komt in Nederland de uit Zuidoost-Azië 'overgewaaide' Essentakziekte voor. Inmiddels heeft de Essentakziekte enorm huisgehouden onder het Nederlandse Essenbestand. Zo ook in recreatiegebied Geestmerambacht,..


Lees verder 10 februari 2021   3 jaar oud

In april 2020 heeft er een grote brand gewoed in Nationaal Park De Meinweg. Ten gevolge van deze brand ontstond er een optimale habitat voor een specifieke groep paddenstoelen. Tot nu toe werden er al 21 van deze..


Lees verder 20 januari 2021   3 jaar oud

In 2004 werd onderzoek gedaan naar zwammen en slijmzwammen in het Coovelsbos te Helmond. De resultaten van het onderzoek werden beschreven in het boek 'Niet zomaar een bos...!'. In dit boek werd ook een naamloze slijmzwam..


Lees verder 30 december 2020   3 jaar oud

In Steenwijk is eind november een voor Nederland nieuwe paddenstoel gevonden. Deze ‘Blonde bekerzwam’ komt oorspronkelijk uit de Alpen. Verrassend genoeg is dankzij Prins Maurits en de Spanjaarden ook in Nederland een geschikt..


Lees verder 23 december 2020   3 jaar oud

Op 1 november 2020 vond Inge van Westen in het Dijkgatbos in de Wieringermeer een voor Nederland nieuwe soort: Favolaschia calocera. Het is een opvallend oranje paddenstoeltje met grote poriën in plaats van lamellen. Qua uiterlijk..


Lees verder 16 december 2020   3 jaar oud

Onlangs vond Theo Strik de grootsporige variëteit van het fraaie Zeerusruitertje op Helm in Westenschouwen op Schouwen-Duiveland. Het betreft de derde vondst in Nederland van dit in het verborgene levende paddenstoeltje...


Lees verder 9 december 2020   3 jaar oud

In 2011 is het fietspad van Wageningen naar Bennekom grotendeels vervangen door een betonnen pad. Dit fietspad was voordien bedekt met schelpen. Bij de aanleg van het betonnen pad is de oorspronkelijke bedekking van schelpen in de..


Lees verder 2 december 2020   3 jaar oud

De Maliebaan in Utrecht blijkt bijzonder rijk aan paddenstoelen. De combinatie van Hollandse linden, de kalkhoudende kleiafzettingen van de Kromme Rijn én een goed maaibeheer, zorgt voor ideale omstandigheden. Het is een..


Lees verder 25 november 2020   3 jaar oud

Naast de fraaie Vliegenzwam vinden we in ons land ook andere amanieten, zoals de Stekelkopamaniet en de Franjeamaniet. Beide soorten worden hier aan u voorgesteld. Hoe kunt u ze herkennen, waar komen ze voor en hoe leven ze?..


Lees verder 18 november 2020   4 jaar oud

Al in 2017 werden in Twente russula's gevonden bij beuken en beukenopslag, die voor de Gewolkte russula werden aangezien. Door middel van nader microscopisch onderzoek werd van een in 2019 vers verzameld exemplaar echter..


Lees verder 11 november 2020   4 jaar oud

Archief