Natuurberichten

Pagina 1506 van 1627 - 16262 Resultaten

Gewone berenklauw - atypisch
Foto: Wout van der Slikke

Sommige plantensoorten stellen het einde van het groeiseizoen zo lang mogelijk uit. Tot diep in het najaar zijn ze nog bloeiend te vinden. Gewone bereklauw is zo’n doorzetter. Soms – en relatief vaak in het najaar – komen..


Lees verder 21 oktober 2009   15 jaar oud
Spitssnuitdolfijn postzegel This image is in the public domain because it was released by the copyright holder Postverk Føroya - Philatelic Office. More information here

Op 4 oktober vond skimboarder Nynke van Breugel een grote gestrande dolfijn nabij de Maasvlakte. De Zoogdiervereniging vermoedt dat het ging om een onvolwassen gewone spitssnuitdolfijn, een soort die nog maar 15 keer eerder in ons..


Lees verder 20 oktober 2009   15 jaar oud
Kaspische plevier gadget www.charlatanmessiah.com

Dat er in ons kleine landje nog nieuwe soorten opduiken, lijkt bijna onmogelijk. Toch is het weer gebeurd: er is een Kaspische plevier op Texel gesignaleerd. ..


Lees verder 20 oktober 2009   15 jaar oud
gehakkelde aurelia klein

Als je nu nog dagvlinders wilt zien, moet je bij de klimop zijn. Er bloeit niet meer zo gek veel, maar de klimop is toch een ware kroeg voor distelvlinder, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. ..


Lees verder 19 oktober 2009   15 jaar oud
Rankende helmbloem
Foto:Wout van der Slikke

Ondanks haar sierlijke uiterlijk heeft Rankende helmbloem bij veel natuurkenners een wat negatieve bijsmaak. De plant gedijt namelijk vooral goed op stikstofrijke plaatsen op de arme zandgronden. Niet echt de parels van onze..


Lees verder 19 oktober 2009   15 jaar oud
Zwarte ibis. Licentie Creative Commons Naamsvermelding Gelijk delen 2.5 Unported

Een spannend bericht stond recentelijk op een van de vele vogelsites. In Groot-Brittannië en Ierland zijn dit najaar opvallend veel zwarte ibissen gezien. Er zijn zelfs vluchten van 25 vogels gemeld. Enkele daarvan zijn geringd en..


Lees verder 18 oktober 2009   15 jaar oud
brakwatergrondel

In het IJsselmeer bij Enkhuizen is een brakwatergrondel aangetroffen. De vondst van deze vis in het IJsselmeer is opmerkelijk, de soort wordt hier slechts zeer sporadisch waargenomen. Deze vissoort wordt veel gezien langs de..


Lees verder 18 oktober 2009   15 jaar oud
Haas (Lepus europaeus)

Uit de nieuwste cijfers blijkt dat het niet zo goed gaat met de hazen in Nederland. In de laatste tien jaren lijkt de populatie met zo’n 30 procent te zijn afgenomen...


Lees verder 17 oktober 2009   15 jaar oud
Penneschaften

Op de natuurkalender van de zoute onderwaterwereld is het nu de beurt aan de Penneschaft. Het is onze op een na grootste hydroidpoliep: een soort zeeanemoon op een steeltje die zijn jaarlijkse piek heeft in de winter. En samen met..


Lees verder 17 oktober 2009   15 jaar oud
Drieteenstrandloper in Zuid-Noorwegen

Een drieteenstrandloper, een klein vogeltje van nog geen honderd gram, vloog binnen vijf dagen een afstand van 6000 kilometer. Op 11 augustus werd het beestje in een guur Zuid-Noorwegen gefotografeerd. Op 16 augustus werd hij,..


Lees verder 16 oktober 2009   15 jaar oud

Archief