Drieteenstrandloper in Zuid-Noorwegen

Vogeltje van een ons vliegt 6000 kilometer

De Natuurkalender
16-OKT-2009 - Een drieteenstrandloper, een klein vogeltje van nog geen honderd gram, vloog binnen vijf dagen een afstand van 6000 kilometer. Op 11 augustus werd het beestje in een guur Zuid-Noorwegen gefotografeerd. Op 16 augustus werd hij, lopend onder de kokospalmen op het warme strand van Esiama in Ghana, herkend door een Ghanese bioloog. De vlugge vogel werd herkend aan zijn kleurringen. Een unieke combinatie van gekleurde pootringen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 16 oktober 2009

Een drieteenstrandloper, een klein vogeltje van nog geen honderd gram, vloog binnen vijf dagen een afstand van 6000 kilometer. Op 11 augustus werd het beestje in een guur Zuid-Noorwegen gefotografeerd. Op 16 augustus werd hij, lopend onder de kokospalmen op het warme strand van Esiama in Ghana, herkend door een Ghanese bioloog. De vlugge vogel werd herkend aan zijn kleurringen. Een unieke combinatie van gekleurde pootringen.

Volgens Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen is nooit eerder gezien dat deze kleine vogel in zo’n korte tijd zo’n grote afstand overbrugt. ‘Een drieteenstrandloper weegt nog geen ons. Hij heeft zo snel gevlogen, dat hij onmogelijk om Afrika heen kan zijn gereisd. Hij moet dwars over de Sahara gevlogen zijn.’

Drieteenstrandlopers zijn steltlopers die van de herfst tot de lente op vrijwel ieder zandstrand ter wereld te zien. Ook in Nederland. De kleine witte vogels dribbelen heen en weer voor de golven uit. Ze laten zich vrij gemakkelijk benaderen en rennen soms een tijdje met strandwandelaars mee. Hun naam danken ze aan het ontbreken van de achterteen, een eigenschap waarmee ze uniek zijn binnen de steltlopers.

De vogeltjes broeden ’s zomers in het noorden: Siberië, Groenland en Canada. In het najaar, vanaf juli tot en met november, trekken ze zuidwaarts, wat duidelijk ook gold voor onze drieteenstrandloper. De Nederlandse, Engelse en Deense kust vormen de meest noordelijke overwinteringgebieden. De kust van Zuid-Afrika de meest zuidelijke. In het voorjaar - vanaf maart, maar een enkele optimist wil het al wel eens in november of december op zijn stuipen krijgen - trekken de vogels weer noordwaarts.

Wereldwijd staan voor kustvogels onmisbare gebieden onder druk door inpoldering, overbevissing en andere menselijke verstoring. Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Accra in Ghana hebben sinds 2007 al 2.100 drieteenstrandlopers gekleurringd voor hun onderzoek naar de leefwijze en overlevingskansen van deze beestjes. Kennis hierover is nodig voor de bescherming van de vogels en de gebieden waarvan ze afhankelijk zijn, zoals de Waddenzee.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto van de drieteenstrandloper in Zuid-Noorwegen: Bjørn Erik Hellang

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Meer informatie

  • International Wader Study Group
  • Global Flyway Network

  •