Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research is een internationaal toonaangevende kennisinstelling die essentiële bijdragen levert aan de kwaliteit van leven.

Pagina 15 van 22 - 212 Resultaten

Biodiversiteit is overal om ons heen: het is de verscheidenheid aan leven. Biodiversiteit levert mensen direct of indirect voedsel, bouwmaterialen, medicijnen, industriële grondstoffen en meer. Behoud en herstel van biodiversiteit..


Lees verder 22 mei 2021   3 jaar oud
Aanblik op de Rijksweg A15, de beoogde locatie voor de langste boomgaard van Europa.

Het moet de langste boomgaard van Europa worden: 33 kilometer aan fruit-, laan- en sierbomen, geplant in de groene strook tussen de A15 en het geluidsscherm van de Betuwelijn. De recordlange boomgaard zal het zicht vanaf de..


Lees verder 20 mei 2021   3 jaar oud

In het Limburgse Geuldal troffen studenten tijdens hun onderzoek naar wilde bijen een hommel aan met een afwijkende kleur. Bijendeskundige Ivo Raemakers bevestigde dat het ging om de boshommel. Ooit was de boshommel algemeen in..


Lees verder 11 mei 2021   3 jaar oud
Bevertjes. Briza media

De hooilanden bij Wageningen worden sinds de jaren vijftig intensief onderzocht. Tussen 1950 en 1990 daalde de diversiteit aan plantensoorten hier sterk en vond een scherpe stijging plaats van de stikstofdepositie. Vanaf 1990..


Lees verder 12 april 2021   3 jaar oud
Bloemrijke oever

Populaties van wilde bestuivende insecten staan onder druk. De laatste jaren zijn tal van initiatieven ontwikkeld om bestuivende insecten te helpen behouden en bevorderen. Veel terreineigenaren en instanties hebben interesse om..


Lees verder 10 april 2021   3 jaar oud

Het versterken van het landschap met landschapselementen is niet alleen een opdracht voor boeren, maar voor iedereen. Dit zei demissionar minister Schouten na ontvangst van het Aanvalsplan Versterking Landschappelijke Identiteit..


Lees verder 30 maart 2021   3 jaar oud
keizersmantels - primair

Klimaatverandering beïnvloedt wereldwijd de biodiversiteit en dwingt soorten in verspreiding mee te schuiven met de opwarming. In een zojuist verschenen artikel in Ecology Letters laat een internationaal onderzoeksteam zien dat..


Lees verder 11 maart 2021   3 jaar oud

In 2020 hebben opvallend veel mensen meegedaan aan het beoordelen van de waterkwaliteit via Waterdiertjes.nl. Dit ondanks, of misschien wel dankzij, corona. In totaal deden 623 waarnemers meer dan 890 waarnemingen; ongeveer twee..


Lees verder 2 maart 2021   3 jaar oud

Zonneparken worden vaak aangelegd op voormalige landbouwgrond. Dit kan leiden tot een verhoging van de natuurwaarden, omdat bemesting en het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat er in..


Lees verder 19 februari 2021   3 jaar oud

In de nieuwe Bossenstrategie wordt vlaktekap, de kap van bomen op een aaneengesloten oppervlak, genoemd als één van de mogelijke ingrepen bij het beheer van bos. Maar er zijn ook nog vragen: kan vlaktekap samengaan met de ambities..


Lees verder 18 februari 2021   3 jaar oud

Archief