Natuurberichten

Pagina 1463 van 1626 - 16254 Resultaten

Algenbloei in de Oosterschelde

Dit is geen verhaal met prachtige onderwaterfoto’s. Het is de beschrijving van een fascinerend natuurfenomeen dat bijna jaarlijks Nederlandse sportduikers diep in hart en ziel raakt. We noemen het “de algenbloei”. Nu is het weer..


Lees verder 16 april 2010   14 jaar oud
Paardenkastanje - bladontvouwing

Tot de vele kleine witbloeiende voorjaarssoorten behoort ook het Kandelaartje. Deze vertegenwoordiger van de steenbreekfamilie heeft wat vlezige blaadjes en is dicht bezet met kleverige klierharen. We vinden hem nu bloeiend in de..


Lees verder 15 april 2010   14 jaar oud
Steenuil

Ze zijn bijna niet te zien in de knotwilg, zo goed vallen ze weg tussen de knoesten en gaten. Het paartje steenuilen bezet deze grillige boom aan de rand van de Barsbekerbinnenpolder al twintig jaar: een paar voor het leven!..


Lees verder 15 april 2010   14 jaar oud
Dansende addermannetjes

Nee, dit gaat niet over een nieuw album van Suske en Wiske, dit gaat over echte slangen. Slangen die er een heuse dans in hun repertoire op nahouden. Onze enige gifslang, de adder, heeft het meest elegante voorspel onder de..


Lees verder 15 april 2010   14 jaar oud
zeearend

Het zeearendpaar in het Zwarte Meer lijkt aan het broeden te zijn geslagen. Beide vogels bevinden zich in en om het nest, en zitten vaak diep in de nestkom. Ook het mannetje ontduikt zijn plicht niet en is regelmatig op het nest..


Lees verder 14 april 2010   14 jaar oud

Een van de eerste libellen die in het voorjaar tevoorschijn komt is de vuurjuffer. Dit kleine rode juffertje heeft zich sterk uitgebreid in Nederland dankzij de vijvers die steeds meer mensen in hun tuin aanleggen...


Lees verder 14 april 2010   14 jaar oud
Zwarte bekerzwam klein

Dat in oninteressant ogende naaldbossen belangrijke vondsten gedaan kunnen worden, bleek onlangs door de vondst van de zeer zeldzame Zwarte bekerzwam. Voor het eerst in vele jaren werd ze gevonden in een bos van Staatsbosbeheer in..


Lees verder 14 april 2010   14 jaar oud
Matkop

Er zijn van die vogelsoorten die vaak met elkaar verward worden, ook door ervaren vogelaars. De matkop en glanskop zijn twee van die soorten. Beide zijn een mees, maar met een paar subtiele kenmerken...


Lees verder 13 april 2010   14 jaar oud
Gewone grootoor vleermuis

In de periode 1940-1970 namen veel vleermuissoorten dramatisch in aantal af, maar recentelijk is er sprake van herstel. Met name de ingekorven vleermuis en de franjestaart vertonen sterke stijgingen. Ook de andere soorten vertonen..


Lees verder 13 april 2010   14 jaar oud
Kamperfoelie

Het is verbazingwekkend hoe origami-kunstenaars vanuit een plat vlak de meest bijzondere vormen in elkaar kunnen vouwen, maar de natuur is niet te overtreffen. Die doet het andersom. De natuur ontvouwt zich voor pal voor je neus...


Lees verder 12 april 2010   14 jaar oud

Archief