Natuurberichten

Pagina 1410 van 1627 - 16262 Resultaten

Larve gelekoortsmug

Begin augustus werden we opgeschrikt door de melding dat drie exotische muggensoorten hun intrede in Nederland hadden gedaan. Hiervoor was veel aandacht, mede omdat deze muggen ziektes zouden kunnen overdragen. Maar wat is er..


Lees verder 10 december 2010   14 jaar oud
Atriplex micrantha

Er is een weer een nieuwe ‘snelwegplant’ onderweg naar Nederland. Het betreft een meldesoort, Atriplex micrantha Ledeb. Het is een metaalgrijzig gekleurde, eenjarige plant met spiesvormige bladen die tot 2 meter hoog kan worden...


Lees verder 9 december 2010   14 jaar oud
noordse woelmuis

Dit voorjaar ontstond er veel ophef over de mogelijke komst van de veldmuis naar Texel. Deze soort zou namelijk een bedreiging kunnen zijn voor de zeldzame noordse woelmuis. Ondertussen is nader onderzoek gedaan op het eiland,..


Lees verder 9 december 2010   14 jaar oud

Het veenbesblauwtje, een dagvlinder, komt alleen nog voor in een aantal veentjes in Drenthe en een in Groningen. Het is een echte hoogveenspecialist, waarvan de rupsen leven op kleine veenbes en lavendelheide...


Lees verder 9 december 2010   14 jaar oud
Grijze vorkplaat

Net voor het invallen van de vorst werd op de Sallandse Heuvelrug een ernstig bedreigde paddenstoel gevonden. De Grijze vorkplaat leeft als parasiet van het algemeen voorkomende Gewoon haarmos. Specifieke eisen aan de bodem..


Lees verder 8 december 2010   14 jaar oud
Roerdomp vangt groene kikker, Meertje Beek-Ubbergen, feb 2010

Op het forum van RAVON kwam een melding binnen van een vrijwilligster die op vijf december een kikker de weg zag oversteken. Hij was natuurlijk erg langzaam vanwege de kou, bij zulke winterse omstandigheden dringt de vraag zich op..


Lees verder 8 december 2010   14 jaar oud
Witbuikrotgans terschelling 2010 met toestemming eenmalig gebruik

Afgelopen relatief strenge winter werden er opvallend veel witbuikrotganzen in ons land waargenomen. In totaal meer dan 500. De eerste tekenen voor een nieuwe influx zijn er al, getuige de waarneming van een geringd exemplaar van..


Lees verder 7 december 2010   14 jaar oud
Wulk eikapsels

Een fascinerend biologisch fenomeen is de voortplanting van diverse zeedieren in de winterperiode. Nu de meteorologische winter is begonnen en de temperatuur van het zeewater van de Zeeuwse Delta is gedaald tot onder de 5 graden..


Lees verder 7 december 2010   14 jaar oud

Sneeuw, vorst en een gevoelstemperatuur van min 15 graden. De winter is vroeg ingevallen. We krijgen regelmatig vragen van mensen die zich zorgen maken om de vlinders. Kunnen die hier wel tegen?..


Lees verder 6 december 2010   14 jaar oud
Waterwaaier
Foto: Wim Weijs

Een recente vondst van Waterwaaier bij het Brabantse Fijnaart blijkt bij nader inzien een dubbelganger te betreffen. Dat is nog niet zulk slecht nieuws, want Waterwaaier is een exotische waterplant die hier van nature niet..


Lees verder 6 december 2010   14 jaar oud

Archief