Weer een witbuikrotganzen-influx aanstaande?
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]
Afgelopen relatief strenge winter werden er opvallend veel witbuikrotganzen in ons land waargenomen. In totaal meer dan 500. De eerste tekenen voor een nieuwe influx zijn er al, getuige de waarneming van een geringd exemplaar van de witbuikrotgans op het strand van Westland (Zuid-Holland) van inmiddels bijna 21 jaar oud.
De witbuikrotgans is tegenwoordig geen ondersoort meer van de veel bekendere rotgans, maar een echte soort. Het determineren van een witbuikrotgans is best lastig. Toch is het te doen omdat hij, de naam zegt het al, een geheel witte buik heeft in tegenstelling tot de donkere onderbuik van de rotgans. Met een telescoop een grote groep rotganzen afspeuren kan maar zo succesvol zijn.
De afgelopen winter bleken er uiteindelijk zo’n 500 tot 600 ‘witbuiken’ in ons land gezien te zijn. Voorwaarden voor een echte influx in ons land zijn vorst en sneeuw in Denemarken en het noordoosten van Engeland. Ook nu zijn de voortekenen gunstig, maar er zijn pas enkele waarnemingen gedaan. Ted van der Knaap wist op het strand van Westland een paartje witbuikrotganzen met een jong te fotograferen, waarvan het vrouwtje kleurringen droeg. Wat bleek: het is dezelfde “wit TI” die ook in 2009/2010 in Nederland verbleef, en ook bij de influxen van de jaren negentig van de partij was. Deze vogel is inmiddels bijna 21 jaar oud en weet ons land dus snel te vinden als de omstandigheden op de reguliere pleisterplaatsen te bar worden.
De beste kans om witbuikrotganzen te zien is in westelijk Nederland en dan met name op de Waddeneilanden, Zuid-Holland en in Zeeland omdat daar de meeste rotganzen aanwezig zijn. De kans op het zien van ge(kleur)ringde witbuikrotganzen is reëel en iedereen die een kleurring kan aflezen wordt verzocht een (Engelstalig) berichtje te sturen aan Preben Clausen van het onderzoeksstation NERI in Denemarken.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto's: Harvey van Diek, SOVON vogelonderzoek Nederland, harveyvandiek.nl