Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
Pagina 14 van 18 - 179 Resultaten
Zo'n heerlijke sliert van een puber, semi-nonchalant tegen een lantaarnpaal leunend. Daar doet het stoepplantje van de week ons het meest aan denken. Stoepplánt, want deze stadsbewoner schiet hoog op. Tachtig centimeter haalt hij..
Speerdistel, gewone melkdistel, duinriet, melganzenvoet, grote brandnetel en liggende vetmuur: al deze stoepplanten houden van stikstof. Dat het ze voor de wind gaat is geen reden de vlag uit te steken. Maar even het hoofd laten..
Wat geeft stoepplantje smalle weegbree z'n bittere smaak en reputatie als geneeskrachtige plant? Chemicus Piet Rieff neemt deze plant tot op scheikundig niveau onder de loep. Leuk om te weten en reden om extra uit te kijken naar..
Bloeiend en in vrucht is de kleine varkenskers gemakkelijk te herkennen. Deze tere maar sterke plant komt steeds meer in stedelijke omgeving voor en is een echte tredplant. Van zijn verwant, de grove varkenskers, is hij altijd te..
Hoe droger het is, des te vrolijker zijn de gazons bespikkeld met roze ooievaarsbek-bloemetjes. Ook op de stoep is een aantal familieleden prima in z'n element. Maak er een sport van om uit te zoeken wat de naam is van zo'n..
Het stoepplantje van deze week heeft een hoog schattigheidsgehalte, zowel in zijn uiterlijk als in zijn naam: het kandelaartje, een lid van de steenbreekfamilie. Het is een plantje waar je waarschijnlijk even naar zult moeten..
Wat is dat toch met blauwe bloemen? Mensen met een hekel aan de kleur blauw zijn zeer zeldzaam. Blauw verfrist, straalt rust en onschuld uit. Hemelsblauw, azuurblauw, koningsblauw; ze zijn allemaal even mooi. Hondsdraf kleurde de..
Tot en met 20 mei is in de Oude UB in Leiden op werkdagen het mooie portret dat Jan van Schooten van heermoes maakte nog te bewonderen. Het is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een weinig geliefde plant toch erg mooi is...
Nee, winterpostelein is geen in de winter groeiende postelein. Het is een aparte soort. Wel is hij net als de andere postelein ooit ingevoerd als eetbare plant en verwilderd. En nieuwkomer roze winterpostelein is geen..
Het miegelt van de witte sterretjes: op schaduwplekken zijn er nog volop vroegelingen, de vogelmuur bloeit rijk en allerlei hoornbloemen doen hun best bestuivers te lokken. Ook de eerste bloeiende kluwenhoornbloem is al op veel..