Natuurberichten

Pagina 1390 van 1610 - 16091 Resultaten

Vogelvoer

Hoe overleven vogels het landschap dat er voor ons zo sprookjesachtig uitziet? Vogels hebben een lichaamstemperatuur die hoger ligt dan de onze. Ze zijn nog eens een pak kleiner ook, wat niet gunstig is voor de verhouding tussen..


Lees verder 24 december 2010   13 jaar oud
Sneeuw boom brekende takken

Tijdens de warmere maanden moet u bij een boswandeling oppassen voor teken die u vanuit de ondergroei belagen. Deze winter komt het gevaar echter van boven. Boomtakken kunnen namelijk bezwijken onder het gewicht van sneeuw en ijs...


Lees verder 23 december 2010   13 jaar oud

Een korte bijspijkercursus voor de leden van het kabinet Rutte: van de zeventig vlindersoorten die Nederland rijk was zijn we er al 18 kwijt. Veel van de kwetsbare soorten die we nog over hebben zitten in natuurgebieden. Als die..


Lees verder 23 december 2010   13 jaar oud

In NRC van afgelopen zaterdag stond, op de kinderpagina, een boeiend stukje over fluitende rupsen. Een pijlstaartrups uit Amerika blijkt als afweer tegen vogels een hele hoge fluittoon te maken. Ook in Nederland komen rupsen voor..


Lees verder 22 december 2010   13 jaar oud
Reuzenhartkalkkopje

Eind november is nabij Egmond aan Zee een voor Nederland nieuwe soort slijmzwam gevonden door een oplettende mycologe. Slijmzwammen zijn weliswaar geen paddenstoelen maar worden er wel vaak voor aangezien. De slijmzwam heeft als..


Lees verder 22 december 2010   13 jaar oud
Grote modderkruiper

Het weer wordt kouder, de dagen korter en de eerste weken met sneeuw en ijs hebben Nederland al weten te bereiken. Wij kruipen wat dichter bij de kachel, maar wat kunnen we doen om de winter iets draaglijker te maken voor de..


Lees verder 21 december 2010   13 jaar oud
Marleen Landman egels in opvang

Egelopvangcentra roepen mensen op om egels die ze met deze kou zien rondlopen naar een egelopvang te brengen. Gezonde egels zijn nu in winterslaap, de egels die nu actief zijn kunnen uw hulp dus goed gebruiken...


Lees verder 21 december 2010   13 jaar oud

Moerasandijvie is een echte Hollandse poldersoort. In de winter zijn de groene rozetten al zichtbaar die zomers uitgroeien tot velden vol felgele bloemen. Dan onbereikbaar ver weg, nu al schaatsend aan je voeten...


Lees verder 20 december 2010   13 jaar oud
Bubo bubo, Oehoe. Foto: Saxifraga-Martin Mollet. http://www.freenatureimages.eu

Zo aan het eind van het jaar is het altijd leuk om terug te blikken en te kijken naar de hoogte- en dieptepunten van het jaar. Wat zijn enkele hoogtepunten van het jaar? Welke bijzondere broedvogels mochten we verwelkomen? In deze..


Lees verder 20 december 2010   13 jaar oud
Grote modderkruiper

Als de winter voor de deur staat zwemmen de vissen niet meer op hun normale stekje. Waar ze wel zijn is afhankelijk van hun ecologie en aanpassingsvermogen. Sommige soorten gaan in winterrust, andere soorten trekken weg naar..


Lees verder 19 december 2010   13 jaar oud

Archief