Natuurberichten
Pagina 1313 van 1631 - 16306 Resultaten
Met zweefvliegen zijn veel mensen wel bekend. Op zonnige dagen in voorjaar en zomer zijn deze vliegkunstenaars in tuinen te vinden, waar ze bloemen bezoeken om nectar en stuifmeel te snoepen. De winter komen ze door als ei, larve..
Profiteurs kom je overal tegen. Ook in het plantenrijk krijgt vrijwel iedere plant er vroeg of laat één op bezoek. Ze dragen klinkende namen als Russenbrand, Hondsdrafsnoepje of Heksenbezem. We hebben het hier over de gallen. Maar..
In veel tuinen kun je ze nu zien liggen: de lege huisjes van slakken. Kapot en vaak enkele bij elkaar, bij een steen of op het terras. Het zijn restanten van het werk van de zanglijster. Een zeldzame vorm van werktuiggebruik onder..
Jaarlijkse wordt er veel moeite verricht om bestaande bossen te openen. Natuurlijke begrazing met koniks kan hier heel goed bij helpen. Nu het gras niet groeit is boombast een erg smakelijk tussendoortje. En een boom waarvan de..
Tijdens een zoekactie naar ottersporen langs het Veluwemeer werd deze winter een onbekende populatie van de zeldzame sleedoornpage gevonden. De sleedoornpage heeft een verborgen levenswijze en is het best te vinden door in de..
Het zal je maar gebeuren. Ben je aan de Maas de eenden aan het voeren, zie je vlak voor je neus een grote bek van een meerval opduiken en een eend verorberen...
De blaasjesmossen vormen een opvallend groepje van levermossen waarvan twee soorten bekend zijn in ons land. Het Gerand blaasjesmos wordt steeds vaker in tuinen en akkers gemeld. Blaasjesmossen lijken toe te nemen, maar dat kan..
Vanaf februari en zodra de sneeuw weg is, kan het Roze grondschijfje gevonden worden. Sinds kort blijkt dat deze soort, die vrijwel exclusief in Nederland voorkomt, jarenlang een verkeerde naam heeft gedragen. Hij blijkt zelfs nog..
Nijlgans, brulkikker, zonnebaars of grote waternavel – het zijn nieuwkomers in de natuur die voor heel wat vragen zorgen. Moeten we ze wel of niet bestrijden? Om natuurbeheerders en beleidsmaker een goed onderbouwd antwoord te..
Wat maakt dat vogels vroeg beginnen met eieren leggen in een warm voorjaar, zodat ze kunnen profiteren van de vroege voedselpiek? Promovenda Sonja Schaper van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en haar..