Natuurberichten
Pagina 1305 van 1632 - 16314 Resultaten
Al vele jaren stelt de wetenschap zich de vraag of leven is op Mars. In een poging om eindelijk uit deze impasse te geraken, stelden onderzoekers verscheidene korstmossen bloot aan ruimtelijke omstandigheden en gingen ze hun..
Verspreid over Nederland worden al zeer regelmatig oranjetipjes gemeld. Deze opvallende voorjaarsvlinder vliegt steeds vroeger in het jaar en zeker door de hoge temperatuur in maart lijkt hij op een record af te stevenen...
Het gezegde ‘In mei leggen alle vogels een ei’ kan officieel de prullenbak in. Onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat voor vijfendertig broedvogelsoorten laat zien wanneer ze hun eerste ei leggen. Veel koolmezen,..
Nicolea zostericola is zijn wetenschappelijke naam. Voor zo ver bekend had deze soort nog geen Nederlandse naam. Hier wordt nu voorgesteld om hem Spinragworm te noemen. De laatste verwijzing naar Nederlandse waarnemingen in de..
Het gaat geweldig met de dassen rondom Winterswijk in de Achterhoek. Boswachter Hans Rauwerdink heeft liefst 28 dassenburchten in kaart gebracht.
Medio jaren negentig waren de holbewoners praktisch verdwenen uit het..
Vorige week meldde Staatsbosbeheer dat het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen door hun kolossale nest was gezakt. Maar inmiddels hebben ze een nieuw nest gebouwd waarop ze nu ook al weer broeden...
In Vlaanderen komen vijf soorten salamanders voor maar eentje is een buitenbeentje: de Vuursalamander. Deze plomp gebouwde landsalamander moet het vooral hebben van oude eiken-beukenbossen met zuivere bronbeekjes. Een echte..
Op veel plaatsen is nu het onopvallende koeren van de holenduif te horen, want hun broedseizoen is weer begonnen. Een broedseizoen dat lang duurt: van begin maart tot half oktober. Dat heeft als voordeel dat je nog kunt beginnen..
Dinsdag 27 maart is er een groentje gezien in de Hatertse Vennen. Dit is de vroegste betrouwbare waarneming ooit. Het groentje is een bewoner van randen van heideterreinen en open bossen, die vooral vliegt in mei...
De Bruine Kiekendief is één van de weinige Vlaamse roofvogels die ’s winters ver naar het zuiden wegtrekt. Vanaf half maart komen ze terug uit hun overwinteringsgebied. In 2011 startte het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek..