Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 13 van 18 - 178 Resultaten

aanplant van jonge bomen in Drenthe

Nederland krijgt er de komende tien jaar 37.000 hectare nieuw bos bij, volgens de ambities in Bossenstrategie van het ministerie van LNV. Dat klinkt prachtig, maar hoe leggen we nieuw bos aan in een snel veranderende wereld? Waar..


Lees verder 10 maart 2021   3 jaar oud
Oehoejong

Het broedseizoen is dit jaar voor boswachters reden tot zorg. De grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen..


Lees verder 9 maart 2021   3 jaar oud
Wisent op de Veluwe EENMALIG GEBRUIK

Vijf jaar na de komst van de wisenten naar de Veluwe is een evaluatie van het project uitgevoerd. Uit deze evaluatie blijkt dat de wisentkudde bijdraagt aan de natuurontwikkeling, wildernisbeleving en het behoud van deze..


Lees verder 6 maart 2021   3 jaar oud

De zonnebaars is een vissoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika. In Nederland wordt de zonnebaars al meer dan een eeuw verhandeld als vijver- en aquariumvis. Door het loslaten en ontsnappen is de zonnebaars in het..


Lees verder 19 februari 2021   3 jaar oud
grote vuurvlinder - primair

De zeer zeldzame grote vuurvlinder komt alleen voor in de Weerribben in Overijssel en in de Rottige Meente en Brandemeer in Friesland. Het is belangrijk om de verspreiding van deze soort te volgen. In juli 2020 hebben De..


Lees verder 18 februari 2021   3 jaar oud

In het zuidelijkste stukje van Nederland werkt Staatsbosbeheer aan kunstmatige poelen en stapelmuren. Hiermee wordt de geelbuikvuurpad en de vroedmeesterpad de helpende hand geboden. Deze soorten kunnen zich voortplanten in de..


Lees verder 10 februari 2021   3 jaar oud
Klimaatbuffer Vierde Bergboezem Breda

Het programma ‘Nadere Uitwerking Rivierengebied’, kortweg NURG, heeft ertoe geleid dat de soortenrijkdom in het rivierengebied is toegenomen. In bijna heel Nederland neemt de biodiversiteit nog steeds af. In het rivierengebied is..


Lees verder 5 februari 2021   3 jaar oud

Fijnsparren, essen en lariksen hebben het lastig. Staatsbosbeheer ziet deze soorten in zijn terreinen achteruitgaan. Dit komt door vooral door de droge zomers in combinatie met kevers en schimmels die bomen het leven moeilijk..


Lees verder 27 januari 2021   3 jaar oud
Grevelingen

2021 wordt een bijzonder jaar voor de Grevelingen. In juni hopen IVN Natuureducatie, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer het eerste Tiny Sea Forest ter wereld aan te leggen. Dit educatieve project is een afgeleide van de Tiny..


Lees verder 18 januari 2021   3 jaar oud
Bosaanplant in de Rampert

We weten het allemaal: het klimaat verandert snel. Dat komt vooral door CO2 in de atmosfeer, een gas dat wij massaal uitstoten. Bossen leggen daarentegen juist veel van dit gas vast. Die kunnen dan ook een belangrijke bijdrage..


Lees verder 13 januari 2021   3 jaar oud

Archief