Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 13 van 72 - 720 Resultaten

Suzuki fruitvliegjes op rottend fruit

Uit het grote aantal suzuki-fruitvliegen in feromoonvallen van de eikenprocessievlinder en op rottend fruit blijkt dat ze nog volop actief zijn. Door nu met eenvoudige valletjes de fruitvliegen te vangen, is een verdere vergroting..


Lees verder 14 oktober 2017   7 jaar oud
eikels zomereik

Er is naar schatting 4,2 miljoen kilo aan eikels en beukennootjes op de Veluwe. Daarmee gaat 2017 de boeken in als een gemiddeld mastjaar. Doordat er al vijf jaar lang geen slecht mastjaar is geweest, is het aantal wilde zwijnen..


Lees verder 5 september 2017   7 jaar oud
Bladverkleuring esdoorn Botanische Tuin Belmonte op 22 augustus 2017

1 september begint de meteorologische herfst, maar in de natuur lijkt de herfst al gestart te zijn. Vruchten vallen zeer vroeg van bomen en struiken en de eerste bladverkleuring en bladval komt vroeg op gang. Tegelijkertijd komen..


Lees verder 27 augustus 2017   7 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

In de eerste zeven maanden van 2017 zijn er via Tekenradar.nl ruim 4800 tekenbeten doorgegeven. Dit is 25 procent minder dan het gemiddelde in de jaren 2013 tot en met 2016. Vooral juli springt er uit met bijna de helft minder..


Lees verder 23 augustus 2017   7 jaar oud
Mannetje schorpioenvlieg Panorpa sp

Dit jaar zien we zeer veel schorpioenvliegen. In sommige zakken met eikenprocessievlinders die met feromoonvallen zijn gevangen worden honderden exemplaren aangetroffen. In de tien jaar dat feromoonvallen voor de monitoring van..


Lees verder 14 augustus 2017   7 jaar oud
Vespula germanica, Duitse wesp werkster

Dit voorjaar werden zeer veel koninginnen gemeld. Desondanks blijkt uit de jaarlijkse rondgang langs wespenbestrijders dat in grote delen van het land het aantal wespennestmeldingen laag is. In het noordoosten van het land komen..


Lees verder 11 augustus 2017   7 jaar oud
Eikenprocessierups in vierde larvale stadium

Voor het eerst is vastgesteld dat koolmezen ook eikenprocessierupsen met brandharen eten en niet alleen de jonge rupsen die nog geen brandharen hebben. De koolmezen hebben een manier gevonden om de brandharen voor consumptie te..


Lees verder 16 juni 2017   7 jaar oud
Meikever

Een winter met relatief weinig neerslag en ook af en toe vorst zoals afgelopen winter is goed voor bodeminsecten. Dat zien we nu aan het grote aantal rondvliegende rozenkevers en meikevers...


Lees verder 11 juni 2017   7 jaar oud
Herstellende eikenbomen na kaalvraat

Eiken zijn geliefd bij vele insecten. Dit voorjaar hebben veel bomen te maken met massale aanwezigheid van insecten, met kaalvraat tot gevolg. Vooral in het noorden leidt dit op diverse plaatsen tot een winterlandschap. We zijn..


Lees verder 2 juni 2017   7 jaar oud
Gewone wesp Vespula vulgaris

Hoe houd je wespen weg van je terras? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Op heel veel sites staan tips maar in hoeverre zijn die tips onderbouwd door onderzoek? We zijn de wetenschappelijke literatuur ingedoken om bewijzen te..


Lees verder 30 mei 2017   7 jaar oud

Archief