Nog kansen genoeg dit jaar om lokaal aantal suzuki-fruitvliegen te verminderen
De Natuurkalender, Hellingman Onderzoek en Advies, Wageningen UniversityOp dit moment vliegen er veel suzuki-fruitvliegen (Drosophila suzukii). Zolang het niet vriest, blijven ze rondvliegen en wordt er gepaard. De vrouwtjes overwinteren bevrucht. Ook de mannetjes overwinteren. De fruitvliegen moeten een flinke energievoorraad aanleggen in hun lijfjes om de winter door te komen. Zij zijn daarom momenteel veelvuldig te vinden bij composthopen met fruitresten of in de buurt van bomen en struiken met overrijp fruit en bessen. Op het onderstaande filmpje is goed te zien hoe grote aantallen suzuki-fruitvliegen afkomen op een schaal met rottend fruit.
Groot aantal suzuki fruitvliegen op een schaal met rottend fruit (Bron: Silvia Hellingman)
Schade aan economie en natuur
De suzuki-fruitvlieg is een invasieve exoot die zeer schadelijk is voor de fruitsector. Kenmerkend voor de suzuki-fruitvlieg is dat ze ook fruit dat nog niet rijp is kan aantasten. Naast de economische effecten kan de suzuki een bedreiging vormen voor de natuur, doordat ze ook wilde bessen en ander fruit aantast. Veel vogels en dieren zijn van deze vruchten afhankelijk. De lijst van waardplanten van de suzuki-fruitvlieg is enorm, waardoor ze zich explosief kunnen vermenigvuldigen met alle schade van dien.
Vangen van suzuki-fruitvlieg
Sinds 2012 is al duidelijk dat het Nederlandse klimaat geschikt is voor de suzuki-fruitvlieg om te overleven en zich voort te planten. Het is te verwachten dat het aantal fruitvliegen de komende jaren verder zal toenemen. Lokaal is de uitbreiding van de populatie tegen te gaan door de fruitvliegen te vangen. De komende dagen met hoge temperaturen is een goed moment om ze te vangen met fruitvliegvalletjes. Als we een zachte winter krijgen, zullen ze blijven rondvliegen op zoek naar eten en zijn ze nog langer weg te vangen. Fruitvliegvalletjes zijn in de handel verkrijgbaar, maar het is ook makkelijk om zelf een valletje te maken en op te hangen in de tuin. Een recept dat suzuki fruitvliegjes zeer aantrekkelijk vinden is een mengsel van gist, suiker en rode wijn of vruchtensap in de volgende verhouding: een kwart gist, een kwart suiker ende helft rode wijn, vruchtensap, of appelcider/azijn.
Veel suzuki-fruitvliegen in feromoonvallen eikenprocessievlinder
Eerder hebben we met behulp van feromoonvallen van de eikenprocessievlinder aangetoond dat suzuki-fruitvliegjes hoog en ver kunnen vliegen. Ook in 2017 zijn ze wederom in grote aantallen aangetroffen in de feromoonvallen. In elke provincie was suzuki vertegenwoordigd tussen de bijvangsten. Er worden naast het grote aantal suzuki-fruitvliegjes ook allerlei andere insecten die op zoetigheid vallen in de feromoonvallen voor eikenprocessievlinders aangetroffen. Daar eten ze van de vlinders. Blijkbaar hebben de eikenprocessievlinders een zoetige smaak. Voorbeelden van insecten die zijn aangetroffen zijn wespen, hoornaars, veelkleurig Aziatische lieveheersbeestjes, schorpioenvliegen en gaasvliegen. Incidenteel worden ook andere fruitvliegjes aangetroffen, maar dat staat in geen verhouding tot het aantal suzuki-fruitvliegjes.
Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Silvia Hellingman