Rozenkevers en meikevers doen goede zaken in 2017
De Natuurkalender, Hellingman Onderzoek en Advies, Wageningen UniversityRozenkevers
De eerste rozenkevers (Phylloperta horticola) kwamen, zoals gewoonlijk, in de eerste week van mei tevoorschijn. De goede (droge) winter en de hoge temperaturen in het voorjaar waren uitstekende omstandigheden voor de kevers. Dit jaar worden dan ook grote aantallen rozenkevers gezien. Voorheen kwam de rozenkever niet voor in Zeeland en Flevoland, ook kwam hij in Groningen sporadisch voor. Tegenwoordig komt hij in alle provincies voor. Normaal gesproken beginnen de rozenkevers rond 10 uur met vliegen en zijn ze omstreeks 14 uur niet meer actief. Dit jaar gaat het iets anders. Uit verschillende meldingen blijkt dat ze ook vroeg in de ochtend en laat in de middag gezien worden. De laatste weken vlogen ze zelfs rond de schemering rond. Om deze mededelingen te testen hebben we rozenkevervallen opgesteld en deze vier keer per dag geleegd. Hieruit bleek inderdaad dat ze tot laat in de middag in de val vlogen.
De rozenkevers hebben druk gepaard en eitjes afgezet. Uit de eitjes komen de engerlingen die er een jaar over doen om kever te worden. Door het grote aantal eiafzettende rozenkevers komt er een tijd van veel engerlingen aan. Engerlingen van de rozenkever eten wortels van gras, sierplanten (bijvoorbeeld geraniums en vrouwenmantel), klein fruit (bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen) en jonge bomen. Ze zijn niet, zoals vaak wordt gedacht, enkel graslandinsecten, ook in siertuinen zonder gras kunnen ze zich goed ontwikkelen. De kevers eten aan blad, bloemen en jong fruit van allerlei soorten gewassen.
Het grote aantal rozenkevers is goed nieuws voor vogels zoals mussen, spreeuwen en merels, maar ook andere dieren zoals muizen en dassen.
Meikevers en rozenkevers in actie (Bron: Silvia Hellingman)
Meikevers
De gewone meikever (Melolontha melolontha) vliegt normaal gesproken ’s avonds en komt op het licht af. Vleermuizen doen goede zaken met de vele vliegende kevers. De meikever heeft zich net als de rozenkever een nieuwe gewoonte aangemeten: overdag vliegen. Veelvuldig zijn ze overdag gezien, al parend en etend. Hierdoor hebben vogels zoals spreeuwen, mussen en merels overdag veel meikevers kunnen vangen.
Meikevers komen tegenwoordig voor in alle Nederlandse provincies. In Gelderland, Overijssel, Drenthe, Utrecht en Noord-Brabant zijn de grootste populaties te vinden. De vlucht van de meikevers was aan het begin verspreid. In maart werden op meerdere plekken meikevers gezien die op licht afkwamen. Dit gebeurde ook in april een paar keer, maar de massale vluchten begonnen pas in de eerste week van mei. De omstandigheden zijn gunstig geweest voor de meikevers. Het betekent dat er ook veel engerlingen te verwachten zijn in het najaar. Engerlingen van de meikever maken een ontwikkeling van drie tot vier jaar door voordat ze gaan verpoppen.
Ook de meikever is niet per definitie een insect waarvan zijn engerlingen zich uitsluitend in grasland ontwikkelen. Engerlingen van de meikever eten naast wortels van grassen ook wortels van sierplanten, klein fruit en jonge bomen. Beuken zijn erg geliefd bij de kevers, maar ook taxus. In moestuinen kunnen zij zich te goed doen aan onder andere sla, andijvie en aardappels. De kever zelf vreet aan bladeren van allerlei bomen en struiken, zoals eik en meidoorn.
Tekst: Silvia Hellingman, Biocontrole Onderzoek en Advies en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s en film: Silvia Hellingman