Natuurberichten
Uitgever: SoortenNL
SoortenNL ondersteunt 9 natuurorganisaties die zich dag en nacht bezig houden met het monitoren en in stand houden van soorten. Daarbij concentreren ze zich ook op de leefgebieden want zonder leefgebieden bestaan er geen soorten.Pagina 12 van 29 - 282 Resultaten
Soms lijkt het wel alsof soorten niets anders zijn dan dure verplichtingen die we moeten beschermen omdat we dat nu eenmaal in Europa hebben afgesproken. Deze merkwaardige interpretatie van de habitatrichtlijn kom je eigenlijk..

De gladde slang is een soort die behoorlijk verborgen leeft. Hij wordt makkelijk verward met de adder, maar toch zijn er een aantal grote verschillen. Naast dat de adder giftig is en de gladde slang niet, zijn er ook verschillende..

In het onbarmhartige biotoop van onze buitenste duinen, op de grens van zee en land, leven op het eerste gezicht weinig soorten. Blootgesteld aan felle zon, harde wind en zout zeewater lijken alleen biestarwegras en helm te..

Zonder twijfel de diersoort die de afgelopen jaren de indrukwekkendste comeback heeft gemaakt, de bever. De bever was door de jacht in 1826 uitgestorven in Nederland, maar door een indrukwekkende terugkeer verspreidt het dier zich..

Beuken kunnen jaarrond op waardering rekenen, maar de herfst spant toch echt de kroon. Knalgele, oranje en bruine bladeren sieren het bos en vele beukennootjes op de grond knerpen lekker onder je schoenen. Hoe alledaags de beuk..

Het bont zandoogje is een algemene vlinder, die inmiddels in het hele land voorkomt. Dat was een jaar of dertig geleden wel anders. Toen was het een echte bosvlinder die een beperkte verspreiding had in Nederland. Het bont..

In september organiseerden SoortenNL en het Wereld Natuur Fonds voor circa 600 deelnemers vier webinars met het thema 'Natuur in de Provincies'. Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid in Nederland zijn provincies..

De Cruijff-wijsheid ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ geldt ook voor de kleine heremietkreeft, ook wel boksertje genoemd. Zandsuppleties versterken de kust, maar veroorzaken tijdelijk grote sterfte van bodemdieren. Positief is dat..

Als de temperatuur in de avond hoog genoeg is, kun je het deze weken nog horen: de zwanenzang van de grote groene sabelsprinkhaan. Veel sprinkhanen zijn nog tot relatief laat in het jaar actief en daarom is het tijd om in de..

Hoe duurzaam is duursport eigenlijk? Voor je lijf? Voor je geest? Voor je omgeving? Wat doe je met voeding of materialen? En wat doe je eigenlijk met je leefomgeving? Is de natuur niet veel te kwetsbaar en te kostbaar om overlopen..