Webinars 'Natuur in de Provincies' nu terug te kijken
SoortenNLOpbouw
De webinars zijn bedoeld als een algemene introductie voor statenleden en ambtenaren van provincies, waterschappen en gemeenten, maar ze kunnen natuurlijk door iedereen gevolgd worden. Ze hebben een generiek deel en een specifiek deel, een quiz en er was gelegenheid tot het stellen van vragen.
De webinars zijn gebaseerd op het Living Planet Report dat wordt opgesteld door het Wereld Natuur Fonds, de soortenorganisaties en Naturalis, op basis van gegevens en trends van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving.
Natuurdata
Het Living Planet report – en veel andere rapporten, evaluaties en onderzoek – is gebaseerd op data afkomstig uit meetprogramma’s zoals het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM) en/of verspreidingsdata zoals die beschikbaar gesteld worden in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). Die informatie is allemaal publiek beschikbaar op het Compendium voor de Leefomgeving. In het webinar natuurdata hebben we onlangs laten zien hoe deze data tot stand komen en welke betekenis je eraan toe kunt kennen (en welke niet).
In de webinars gaan we met de quiz en in sommige vragen na afloop wat verder in op onduidelijkheden bij duiding van data. Daarbij is dit achtergrondartikel van belang: Misverstanden over verspreidingstrends en aantalstrends, methodieken en kwaliteitsoordelen.
Vervolg
We weten in Nederland heel veel van onze natuur en de grote lijnen hebben we daarom scherp in beeld. Maar we weten niet alles en omdat de druk op de ruimte in ons land groot is, is de informatiebehoefte in sommige gevallen heel specifiek. Dus behalve een algemene introductie is het webinar ook een uitnodiging om – samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek en anderen – verder te verkennen wat er aan informatie nodig is om het beleid van de provincies en uitvoering ervan verder aan te scherpen en beter in te richten.
Meer informatie
Tekst en films: SoortenNL
Leadfoto: Arthur de Bruin, Blik Onder Water: zwarte els in bron