Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 12 van 46 - 460 Resultaten
Heeft u wel eens een knop van bosje pioenrozen aan de wandel zien gaan? Dit overkwam een Haagse slakkendeskundige. Na aankoop bij een bekende supermarkt, bleek de kruipende pioenroos-knop een nog niet eerder uit Nederland bekende..
In 2017 werd een slakje uit het Noordzeekanaal en de Schelde voor het eerst herkend als nieuw voor Nederland. De afwijkende penis bleek doorslaggevend. Om welke soort het exact ging bleef echter onduidelijk. Zuid-Amerikaanse,..
In een grote kluit oesters, verzameld langs de Westerschelde, werd begin april een tweekleppige ontdekt die nog niet uit ons land bekend was. Het gaat om een jong exemplaar van een schelpdier uit het Middellandse Zeegebied. Deze..
De biodiversiteit van de Nederlandse zeewieren wordt steeds rijker. In de afgelopen decennia zijn veel nieuwe soorten in ons land ontdekt. De afgelopen 25 jaar werden bijna elk jaar wel soorten aangetroffen die voorheen niet..
In 2006 ontdekten sportduikers in de Oosterschelde een voor Nederland nieuwe, kleine witte waaierworm. Binnen- en buitenlandse experts wisten die destijds niet op naam te brengen. Nu, veertien jaar later, lukte dat wel. De nieuwe..
Nauwelijks 'live' contact en veel afgezegde bijeenkomsten. Zo'n pandemie hakt er in. Toch blijven vrijwilligers trouw en actief. Om ze een hart onder de riem te steken en te bedanken, bracht Stichting ANEMOON een boekje uit...
Onlangs werd tijdens een excursie in het getijdengebied van de Oosterschelde een zeer spectaculaire vondst gedaan: voor het eerst in tachtig jaar werd weer een schijfslak (een Corambe-soort) waargenomen in Nederland. Het is nog..
Op het strand spoelen vaak buisjes of kokertjes aan die opgebouwd zijn uit zandkorrels. In zo'n buisje woont een borstelworm die op de kop twee gouden kammetjes heeft: het 'Goudkammetje'. Recent bleek dat er in de Noordzee meer..
Zeewieren komen algemeen voor langs de Nederlandse kust. Toch is het laatste determineerwerk voor onze wieren al bijna veertig jaar oud. Op 4 maart verscheen een nieuwe gids. Daarin worden meer dan 130 groen-, rood- en bruinwieren..
De Piekjesspons is een onopvallende spons die voor het eerst in 1951 in de Oosterschelde is waargenomen bij Wemeldinge. Deze soort leeft oorspronkelijk langs Europese kusten, maar is daarbuiten een sterk invasieve soort. Ook bij..