Natuurberichten

Pagina 1136 van 1642 - 16415 Resultaten

Het brosse oppervlak van de biotietgraniet

Op de kade in de visserijhaven van Oudeschild op Texel staat op een pallet een grote, vaalrode zwerfkei. Er lagen een paar brokstukken omheen, maar die zijn al door souvenirjagers meegenomen. De kei is een paar weken geleden in de..


Lees verder 6 maart 2014   10 jaar oud

Enkele jaren geleden werd de zeldzame sleedoornpage slachtoffer van de renovatie van een sportpark in Steenwijk. De consternatie die erop volgde heeft nu geleid tot een prima samenwerking en een enorme vooruitgang van de vlinder..


Lees verder 6 maart 2014   10 jaar oud
Rode kelkzwam

Kelkzwammen behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen vanwege hun bonte verschijning. In Europa komen vier soorten kelkzwammen voor, waarvan twee in Nederland, namelijk de Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam. Deze twee soorten..


Lees verder 5 maart 2014   10 jaar oud
Habitus van Aziatische veldkers

Weer een nieuwe veldkers? Met die vraag riep Rutger Barendse in 2009 op het Natuur.Forum op om uit te kijken naar een niet eerder in België aangetroffen veldkers. De nieuweling is sindsdien op verschillende plekken in België..


Lees verder 5 maart 2014   10 jaar oud
Bijenorchis (Ophrys apifera).

Van een (echte) winter is al enkele weken geen sprake meer. Met de komst van de meteorologische lente nemen we nogmaals de wintergroene orchideeën onder de loep. Ditmaal worden Bijen- en Vliegenorchis belicht...


Lees verder 4 maart 2014   10 jaar oud
Koolmees

De warme winter lijkt naadloos over te lopen in een zacht voorjaar. Afgelopen winter was de op één na warmste sinds het begin van de metingen in 1706 en als gevolg daarvan loopt de natuur een ruime maand voor op schema. Niet..


Lees verder 4 maart 2014   10 jaar oud

Het thema van de Landelijke Vlinderdag van afgelopen zaterdag was Idylle: bloemen voor vlinders, bijen en mensen. Meer dan 600 bezoekers hoorden veel over het onderwerp in presentaties en in de lange pauzes was het ook trending..


Lees verder 3 maart 2014   10 jaar oud
Vale gier

Diclofenac is vooral gekend als een krachtige ontstekingsremmer voor mensen, maar daarnaast wordt het medicijn ook toegediend bij vee. En het is die laatste toepassing die dramatische gevolgen heeft voor de volgende schakel in de..


Lees verder 3 maart 2014   10 jaar oud

Ooit gedacht dat simpele meterputten, zelfs met deksel, holtes onder stoeproosters en keldergaten dodelijke vallen vormen voor kikkers, padden en salamanders? Maar voor tuineigenaren zijn er sinds kort verschillende mogelijkheden..


Lees verder 3 maart 2014   10 jaar oud
Schotse Hooglander zonder klissen in natuurgebied de Staart

Elk najaar groeit de Grote klis in veel Nederlandse natuurgebieden. En elk jaar verspreiden de grote grazers deze plant door het hele gebied, met als gevolg vele klissen die van wapperende haren een vaste kluwen maken. Maar ook..


Lees verder 3 maart 2014   10 jaar oud

Archief