Het toegenomen scheepvaartverkeer veroorzaakt golven die stukje bij beetje de oever wegslaan. En dat heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit. Waterplanten kunnen moeilijk overleven waardoor ook dieren zoals vissen hun leefgebied verliezen. En dat werkt weer door op de dieren die van deze vissen leven. Daarnaast vormt de erosie een probleem voor lokale gemeenschappen die aan de oevers wonen. Hun woon- en voedselveiligheid komen in gevaar.
Voordelen voor dieren
Matten moeten dit probleem verhelpen. De golven slaan namelijk tegen deze matten aan en nemen daardoor af in kracht. Een kosteneffectieve aanpak, die ook nog eens duurzaam is. De matten worden namelijk door de lokale bevolking gemaakt van de takken van lokale planten en bomen, en bieden ook voordelen voor de dieren die in en rond het water leven. Zoetwatermossels kunnen zich hechten aan de onderkant, vissen kunnen eronder schuilen en vogels kunnen erop rusten en nestelen. De oever die nu goed beschermd is, kan vervolgens weer hersteld worden door waterplanten te planten.
Samenwerking met lokale bewoners
De matten zijn al getest in Nederland. Om dit innovatieve concept verder te ontwikkelen en testen kregen WWF, Stroming en HKV een subsidie van ruim € 300.000 uit het Partners for Water-programma van de Nederlandse overheid. Met dat geld kunnen we deze natuurlijke oplossing de komende twee jaar testen op grotere schaal. Lokale bewoners worden hier nauw bij betrokken. Zo krijgen ze voorlichting over hoe zij erosie kunnen tegengaan en hoe ze de matten kunnen maken en onderhouden. Het doel is uiteindelijk om het concept schaalbaar te maken zodat rivieroevers langs de rivier de Paraguay beter beschermd kunnen worden.
Tekst: WWF Nederland
Foto's: WWF Paraguay; Bruno Ferreiro, WWF Paraguay