Padden uit de put!
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]
Ooit gedacht dat simpele meterputten, zelfs met deksel, holtes onder stoeproosters en keldergaten dodelijke vallen vormen voor kikkers, padden en salamanders? Maar voor tuineigenaren zijn er sinds kort verschillende mogelijkheden om hulp te bieden. De website www.padden.nu, een website voor onder andere paddenoverzetgroepen, is uitgebreid met informatie over dit probleem en over mogelijke oplossingen.
Veel dieren, ’s nacht op jacht naar mieren, spinnen en andere kleine dieren, blijken onverhoeds in deze valkuilen tuimelen. De wanden zijn te hoog en te steil om langs te ontsnappen. Niet alleen amfibieën, maar ook kleine zoogdieren zoals spitsmuizen, jonge egels of mollen en incidenteel zelfs jonge vogels. Zonder hulp van de mens komen ze er niet meer uit. Amfibieën kunnen vaak wel enkele weken overleven in een kolk, maar muizen en spitsmuizen meestal niet langer dan een paar uur. Uiteindelijk sterven ze dan door honger of uitdroging.
De website www.padden.nu geeft via het menu-item “Oplossingen” allerlei informatie over verschillende typen uitklimvoorzieningen. Eenmaal op de goede manier in een keldergat of put geplaatst, heb je er geen omkijken meer naar en de onfortuinlijke dieren help je zo met een blijvende ontsnappingsroute. De doe-het-zelver kan zelf van diverse materialen een paddenladder of kikkerstrip maken, maar er is ook een fraai en goed werkend kant-en-klaar model te koop via internet. Het is een fraai en robuust model, dat uitschuifbaar is en zo op maat in een holte geplaatst kan worden. De strip is er in twee lengtematen: een voor dieptes van 60 tot 120 centimeter en een voor gewenste lengtes van 35 tot 60 centimeter. Op filmpjes is te zien dat dieren de reddingsstrip inderdaad weten te gebruiken.
De uitklimstrips zijn niet alleen goed voor padden, kikkers en salamanders, maar ook andere kleine dieren als spitsmuizen. De site bevat via links ook informatie over de dieren die wel eens in putten en keldergaten terechtkomen en er is te lezen waarom tuinen zo belangrijk zijn voor amfibieën. Het is schokkend te lezen hoeveel dieren soms in de donkere valkuilen aangetroffen worden, soms wel tientallen tegelijk en incidenteel zelfs honderden.
Tekst Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Foto’s gebruiksklaar model: Vivara en RAVON
Tekeningen zelfmaakmodel: Arnold van Rijsewijk, RAVON